JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> Allergener

Allergener

Allergener er vanligvis proteiner som immunforsvaret hos de av oss med allergi reagerer på og disse proteinene kan utløse allergiske reaksjoner av varierende alvorlighetsgrad. Reaksjonene kan være alt fra milde symptomer - som går over etter kort tid - til alvorlige og noen ganger livstruende tilstander.

Selv om det meste av maten vi spiser inneholder ulike typer proteiner som teoretisk kunne gi allergiske reaksjoner er det heldigvis kun noen få matvarer som er i søkelyset som allergener (14 merkepliktige allergener i Norge). Noen reagerer også på andre matvarer, som følge av kryssallergi.

Årsaker til allergeneksponering

I EU er det et sentralt system for rapportering av mattrygghetshendelser, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). I dette systemet blir det ofte registrert saker hvor allergener er en utfordring, som for eksempel mangelfull merking. Det er fremdeles mange næringsmiddelbedrifter i verden som ikke har full kontroll på allergenmerking av produkter som inneholder allergener.

I tillegg registrerer RASFF produkter som er kontaminert med allergener. Dette kan skyldes at produksjon av et produkt uten et allergen produseres der det er rester av allergenholdig materiale fra tidligere produksjoner som sitter igjen i produksjonsutstyret og "forurenser" matvaren.
Støv og annen kontaminering i produksjonslokalet som inneholder de matvarekomponentene som gir allergi kan også bli blandet inn. Denne utilsiktede innblandingen har nødvendigvis ingen hygienisk betydning, men er alvorlig med hensyn på allergener. 

Regelverk

Det er i dag et lovpålagt krav om merking av 14 allergener og produkter fremstilt av disse, på innpakningen av matvarer der disse inngår. De 14 merkepliktige allergenene i Norge (og EU) finner du her

Matinformasjonsforordningen setter krav til at stoffer eller produkter som forårsaker allergi/intoleranse skal fremheves visuelt i ingredienslisten, og regelverket gjelder også for uemballerte matvarer. Mattilsynet har laget en veileder: Informasjon om allergener for ikke ferdigpakket maten, med konkrete tiltak for å nå ut til forbruker med informasjon om allergener.