JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Havbruk >> Fett og farge – viktige fettsyrer

Fett og farge – viktige fettsyrer

Sidebar Image

Eurofins Havlandet tilbyr analyse av fett og farge

Vi utfører fett og fargeanalyser på laks og ørret. Dette er i hovedsak analyser som benyttes av kunder for å holde kontroll på blant annet fôrforbruk, er en kvalitetsindikator på ferdig produkt og kan bli brukt som en indikator på helsen til fisken. Flere bruker resultatene som statistikk mot avl, ulike fôr, fiskens helse og tilvekst, etc. I tiden fremover blir disse analysene, med flere, viktige for å hevde Norsk kvalitet over andre produsenter av laks.

Her tilbyr vi både en hurtigmetode (NIR) og en våtkjemisk metode basert på NS 9402.

Hurtigmetode av total omega-3 og total omega-6

En stadig begrenset tilgang på fiskeolje til fiskefôr er en av de største utfordringene for videre vekst innen laksenæringen. Når nivået av marine oljer reduseres og erstattes med planteoljer i fiskefôret, endres fettsyresammensetningen i laksens vev og organer.

Denne sammensetningen av fett og fettsyrer spiller helt sentrale roller i en rekke biologiske prosesser for fisken, og endret sammensetning av fettet kan påvirke både metabolisme, helse, muskelkvalitet og tilvekst.

Fettsyresammensetningen i norsk oppdrettslaks har endret seg betydelig de ti siste årene. Dette kommer hovedsakelig av at det marine råstoffet er i stor grad blitt erstattet av plantebasert råstoff, både når det gjelder fett og proteiner. 

3 viktige omega-3-fettsyrene er:

  • Alfa-linolensyre (ALA)
  • Eikosapentaensyre (EPA)
  • Dokosaheksaensyre (DHA)

Den viktigste kilden til ALA er enkelte planteoljer. ALA kalles derfor ofte planteomega-3.
I oppdrettsindustrien i dag er det rapsolje som bidrar til den største andelen av planteoljer.
Den viktigste kilden til EPA og DHA er fisk og andre marine organismer, og disse omega-3-fettsyrene omtales derfor gjerne som marint omega-3.

Vi har ulike klassiske analysemetoder for å kunne måle fettsyrer og lipidklasser kvantitativt.

På Eurofins Havlandet tilbyr vi nå en hurtigmetode, som i tillegg til total fett og farge, gir deg de viktige parameterne total mengde omega-3, DHA, EPA og omega-6, samt Omega-6/Omega-3 ratioen. Vi kan også tilby en fullverdig fettsyreprofil med våtkjemisk metode.

Omega-3 og omega-6 ratio

Sammensetningen til fettet er mer påvirket av forholdet mellom omega-6 og omega-3 i fôret enn den absolutte mengden i fôret. Balansen mellom omega-6 og omega-3 i fôret spiller en viktig rolle for immunrespons i både modellsystem og smitteforsøk.

 

Hurtigmetode av fettsyrene EPA og DHA

Vår hurtigmetode hjelper deg som oppdretter å holde en kostnadseffektiv produksjon og god kontroll på utviklingen av kvaliteten og velferden til fisken.

Forskning har vist at høyere nivå av de marine Omega-3-fettsyrene EPA og DHA i fôret bidrar til:

Lavere forekomst av melaninflekker

Sjømatindustrien er ivrige etter å finne årsaken til flekkene, for fileter med mørke flekker blir nedklassifisert og lavere priset. Mørke melaninflekker i filet er det vanligste kvalitetsproblemet hos oppdrettslaks.

Siste funn av forskere indikerer at fettsyren DHA regulerer syntesen av melanin i cellene. Når laksen får en betennelse i muskel tiltrekkes det immunceller som kalles makrofager. Disse cellene produserer melanin, som gir mørke flekker i filet. I forsøk har forskere gitt DHA til makrofager isolert fra laks og innledende forsøk viser til redusert melaninproduksjon i cellene.

Det er også vist at høyt innhold av DHA i fôret både bidrar til en rødere filet og færre melaninflekker. Slike flekker må skjæres vekk på fileteringslinja, og fileten får lavere pris. Det er det største og mest kostnadskrevende kvalitetsproblemet for norsk oppdrettsnæring.

Laksefilet som må sorteres bort som følge av svarte flekker, gir tap på flere hundre millioner kroner årlig. Så mye som 10–30 prosent av fisken kan ha svarte flekker i muskulaturen på slaktetidspunktet. 

Sterkere rødfarge på laksefileten

Forskning viser at sammensetningen i laksefôret har stor innvirkning på kvaliteten til opprettlaks. Økende andel med EPA og DHA er vist å forbedre rødfargen og gi lavere vanntap, sammenlignet med fisk som fikk lavere nivåer av de samme fettsyrene.

Mye tyder også på at hvis fisken har lave nivåer av DHA blir fargen svekket, selv om nivået av astaxantin er likt.

Bedre fiskehelse og mer robust fisk

Behovet for EPA og DHA, basert på vekstrespons under ideelle miljøforhold i tidlig sjøvannsfase, ble definert til 5 % - 7 % av totale fettsyrer i dietten, men senere faser i merder i sjø under utfordrende miljøforhold kan dataene tyde på økt behov for disse fettsyrene for å opprettholde god helse og muskelkvalitet. Dette fordi økende nivåer av EPA og DHA i fôret fra 10 g/kg til 35 g/kg (4-10 % av totale fettsyrer) bedret vekst, velferds- og helseindikatorer, muskelkvalitet og mineralstatus til laksen.

Ta kontakt for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe dere å kontrollere at fiskens status på disse parameterne faktisk reflekterer innholdet i fôret.   

Smolt

Fettsyrene EPA og DHA er viktige i laksens tidlige livsfaser for blant annet:

  • regulering og utvikling av organer
  • utvikling av nervesystemet i energiomsetning
  • dannelse av membranstrukturer

EPA har også viktige funksjoner som forløper til viktige signalmolekyler, noe som er spesielt viktig for utvikling og vekst av fiskeembryo.

Under larvestadiet har EPA+DHA-mangel i andre arter vist å medføre feilpigmentering, synshemming, og avvikende adferd.

Overgangen fra ferskvann til sjøvann innebærer store endringer i laksen, både med hensyn til endringer i metabolisme og osmoseregulering. Smoltifiseringsprosessen i laks medfører endringer i syntesen av EPA og DHA, og ved overføring til sjøvann reduseres synteseaktiviteten. Les mer om smoltifisering her.  

Kontakt

Eurofins avd. Havlandet
+47 906 18 071
havlandet@ftn.eurofins.com