JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Mikrobiologi >> Salmonella

Salmonella

Sidebar Image

Salmonella er en gram–negativ stavformet bakterie som tilhører familien Enterobacteriaceae. Salmonella deles inn i to arter – Salmonella enterica og Salmonella bongori. S. bongori isoleres fra kaldblodige dyr og har færre en 10 serovarianter, mens S. enterica omfatter de øvrige mer enn 2500 serovarianter som med få unntak forårsaker sykdom hos mennesker og andre varmblodige dyr. I underarten Salmonella enterica subsp. enterica kan vi finne mange serovarianter som er knyttet til kontaminasjon av næringsmidler, som Salmonella Typhimurium eller Salmonella Enteritidis. Også to strikte humanpatogener, Salmonella Typhi og Salmonella Paratyphi, som kun har menneske som vertsorganisme, finnes i denne underarten.

Se oversikt over Salmonella-relaterte utbrudd hos European Food Safety Authority (EFSA) her

Hvilke produkter er bakterien knyttet til

Salmonella finnes i fjørfekjøtt, egg, svinekjøtt og grønnsaker, men fordi Salmonella har evne til å overleve og vokse i produksjons-kjeder og i miljøet, kan bakterien isoleres fra nesten alle næringsmidler.

Påvisning

Klassisk påvisning av Salmonella på vekstmediet gjøres med NMKL 71, hvor resultat kan forventes etter 3-4 døgn. Ulike hurtigmetoder, som påvisning av Salmonella ved hjelp av PCR-teknikk, har imidlertid blitt mer og mer populære den siste tiden. Mistenkelige isolater sendes til verifisering og serotyping til nasjonalt referanselaboratorium.

Reservoar

Salmonella har et veldig bredt vertsspekter – menneske og de fleste dyr kan bli smittet. Friske smittebærere, altså dyr eller mennesker som er smittet uten at de blir syke, er viktige smittepsredere, fordi de skiller ut store mengder bakterier i f.eks. avføring eller melk.

Salmonella Typhimurium er den eneste serovarianten som er etablert på endemisk nivå i Norge og finnes i viltlevende dyr, særlig blant småfugl og hos pinnsvin.

Vekstvilkår

Salmonella vokser aerobt og anaerobt ved 5 til 48ºC, med en optimumstemperatur ved 37ºC. Salmonella kan formere seg dersom vannaktiviteten er større enn 0,93 og i et pH-område mellom pH 4,5 til 9,0. Salmonella tåler ekstreme miljøpåvirkninger og kan overleve i månedsvis i både i fryste næringsmidler og i tørkede produkter som melkepulver, krydder, kakao, dyrefor, etc.

Viktighet i Norge

Salmonella er den tredje vanligste bakterielle årsaken til diarésykdom som registreres i Norge (salmonellose). De vanligste serovarianter meldt i Norge er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium. Til sammen utgjør disse to – som i mange andre vestlige land – for tiden ca. 70% av samtlige ikke-tyfoide salmonellaisolater.

De fleste i Norge smittes med Salmonella under opphold i utland, hovedsakelig gjennom mat. Salmonellasmitte i Norge skyldes stort sett importerte matvarer, forurenset drikkevann, eller direkte eller indirekte smitte fra ville småfugl og pinnsvin. Det er sjeldent at man påviser Salmonella i norskproduserte matvarer og husdyr, på grunn av effektiv bekjempelse av smittestoffer blant husdyr og matvarer over lang tid.

Salmonella enterica subsp. enterica serovariant Typhi og Paratyphi skiller seg fra de øvrige serovariantene som fører til salmonellose i det de forårsaker henholdsvis typhoid og paratyphoid feber. I Norge forekommer tyfoidfeber hovedsakelig som importsmitte fra opphold i feks. Pakistan eller India. Det er sjelden at tilfeller av typhoid feber opptrer som innenlandssmitte.

Symptomer og inkubasjonstid

Inkubasjonstiden for salmonellose er mellom 6 og 72 timer, vanligvis ca. 48 timer. Symptomene som opptrer er: diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og ev. feber, men mange har også asymptomatiske infeksjoner. Varigheten av en ukomplisert salmonellose er fra to til syv dager.

Forebygging

Det er viktig at forebygging av Salmonella i næringsmidler skjer i hele produksjonskjeden. Dette innebærer blant annet å hindre import av mat, dyr og fôr infisert med Salmonella. Et annet tiltak er å informere befolkningen om forekomst av Salmonella i småfugl og pinnsvin i Norge, men også hvordan man unngår smitte ved utenlandsreise.

Lovverket

Mikrobiologiske kriterier for analyse av Salmonella i næringsmidler og produksjonsanlegg er fastsatt i forordning (EF) nr. 2160/2003 (EF), forskrift om kontroll av Salmonella og andre matbårne zoonotiskesmittestoffer, forordning (EF) nr. 2073/2005, også kalt næringsmiddelhygienforskriften, og forordning (EF) nr. 853/2004, animaliehygieneforskriften.

Vi tilbyr

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr analyse av Salmonella i alle typer næringsmidler og i prøver fra produksjonsmiljø etter NMKL 71 eller med PCR-metode. Dessuten tilbys PCR-metode for påvisning av Salmonella i slam og kompost.

Ta kontakt  for mer informasjon, så hjelper vi deg gjerne videre.

Kilde: FHI, Mattilsynet