JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Mikrobiologi >> Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes

Sidebar Image

Listeria monocytogenes er en av de største utfordringene for matvaretrygghet hos produsenter av spiseklar mat. Bakterien kan være årsak til sykdom, og i de mest alvorlige tilfellene er den dødelig for mennesker. Bakterien tilhører slekten Listeria og er en Gram-positiv, kokkoid, ikke-sporedannende stavbakterie som kan vokse både aerobt (med luft) og anaerobt (uten luft). I næringsmidler vokser L. monocytogenes ofte sammen med andre listeria-bakterier, som den ikke-sykdomsfremkallende Listeria innocua. Næringsmiddelbåren L. monocytogenes kan gi opphav til listeriose karakterisert ved systemiske bakterielle infeksjoner og abort.

Se oversikt over Listeria-relaterte utbrudd hos European Food Safety Authority (EFSA) her

Reservoar

Listeria monocytogenes er en miljøbakterie som påvises naturlig i jord, luft og sedimenter, og både dyr og mennesker kan ha status som friske smittebærere. Bakterien kan danne biofilm i produksjonsmiljø og på produksjonsutstyr, noe som kan føre til forurensning av næringsmidler med bakterien under produksjonsprosessen.

Vekstvilkår

L. monocytogenes kan vokse ved temperatur fra 0 – 45°C, ved pH mellom 4,4 og 9,6, vannaktivitet ned til 0,90 og i nærvær av 10-12 % natriumklorid. L. monocytogenes vokser godt i vakuumpakninger og i modifisert atmosfære. Bakterien overlever ikke vanlige pasteuriseringsbetingelser, og varmebehandling av kjøttprodukter til 70°C i to minutter er tilstrekkelig for å inaktivere bakterien.

Viktighet i Norge

L. monocytogenes er en av de største utfordringene for matvaretrygghet hos produsenter av spiseklar mat. Bakterien kan være årsak til sykdom, og i de mest alvorlige tilfellene er L. monocytogenes dødelig for mennesker. I tillegg er utfordringer knyttet til Listeria en stor kostnad for produsenter av blant annet sjømat og spiseklare produkter. Påvisning av bakterien kan medføre stopp i produksjon for nedvask/desinfisering, økte kostander i forbindelse med forhøyet prøvetakingsfrekvens, økte personalkostnader og tilbaketrekking/omdirigering av produkter fra markedet. Tallmessig utgjør human listeriose i Norge et lite problem, men sykdommen er som regel alvorlig når den først blir registrert.

Symptomer og inkubasjonstid

L. monocytogenes forårsaker to ulike hovedformer for infeksjon. Invasiv listeriose, som kan gi blodforgiftning, hjernehinnebetennelse eller hjernebetennelse i tillegg til senaborter, er den mest alvorlige typen , og dødsraten blant pasientene er høy. Den andre typen infeksjon forårsaket av L. monocytogenes er diaré med feber. Det er oftest folk i risikogrupper, der i blant gravide og deres fostre, nyfødte, eldre og personer med nedsatt immunforsvar som blir syke av L. monocytogenes, men også personer utenfor risikogruppene kan få listeriose. Den infektive dosen for L. monocytogenes er ikke kjent, og inkubasjonstiden varierer sannsynligvis med dosestørrelse og mottakelighet hos pasienten.

Forebygging

Det er veldig viktig å hindre at næringsmidler forurenses med L. monocytogenes under produksjonen. Dette kan gjøres ved hjelp av hygieniske tiltak i bedriften som å sørge for hensiktsmessige og godt vedlikeholdte lokaler, unngå kryssforurensning og etablere gode vaske- og desinfeksjonsrutiner. Tilstrekkelig varmebehandling er viktig for å hindre at L. monocytogenes i råvarer overlever, og kjølelagring er essensielt for å redusere veksthastigheten til denne bakterien i produktene. Mikrobiologisk kontroll av risikoprodukter, samt rådgivning til utsatte grupper som for eksempel gravide, er andre tiltak som kan forebygge forekomst av listeriose.

Lovverket

Mikrobiologiske kriterier for næringsmidler (Kommisjonsforordning (EF) nr. 2073/2005) angir grenseverdier for L. monocytogenes i spiseklar mat der bakterien kan vokse. Produsenter som pakker spiseklare produkter til forbruker må forholde seg til disse grenseverdiene. Produktene skal enten ha fravær av Listeria i 25 gram vare når produktet fortsatt er under produsentens kontroll, eller inneholde mindre enn 100 kolonidannende enheter per gram (kde/g) ved utløp av holdbarhetsperioden.

Som din kompetansepartner innen analysetjenester tilbyr vi gode verktøy for å påvise L. monocytogenes raskt og effektivt i produksjonsmiljø og produkter, vurdere vekstpotensialet til bakterien i dine produkter, samt kartlegge listeriaforekomst og vurdere forekomst av såkalte "husstammer" i ditt produksjonsmiljø.

Ta kontakt med oss for informasjon om:

  • Oppsett av prøvetakingsplan
  • Prøveuttak av miljøprøver og produktprøver
  • Mikrobiologiske undersøkelser og utviklingstrekk 

Vi tilbyr også: