JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> Tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer

Sidebar Image

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. Tilsetningsstoffer er nøye regulert. De godkjennes før bruk, har detaljerte bruksbetingelser og spesifikke merkekrav. Alle tilsetningsstoffer som skal brukes i Norge, må være godkjent av Mattilsynet. Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i matvarer. Alle stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren.

Tilsetningsstoffer er til stede i alt fra bakevarer, drikkevarer, godterier, iskrem, oljer og fett, til ulike typer krydder

Tilsetningsstoffene kan deles inn i fire hovedgrupper:

  • konserveringsmidler og antioksidanter

  • fargestoffer

  • søtstoffer

  • andre

Liste over tilsetningsstoffer/E-stoffer

Nitrosaminer

Les mer om tilsetningsstoffer: Nitrat, Nitritt og Nitrosaminer i mat