Eurofins Norge >> Nyheter Eurofins Norge >> Listeria er i nyhetsbildet igjen

Listeria er i nyhetsbildet igjen

Sidebar Image

Listeria er i nyhetsbildet igjen og har nylig vært årsaken til flere tilbakekallinger fra markedet. Bakterien var årsaken til at ferdig kuttet salat måtte kalles tilbake på det norske markedet i slutten av august i år. I Sverige og Danmark har det i juli vært tilbakekallinger av frosne grønnsaker etter ni dødsfall og mange syke (47). Mattilsynet har nå oppdatert sine råd om Listeria monocytogenes til gravide og andre utsatte grupper.

Listeria monocytogenes er en bakterie som kan forårsake den næringsmiddelbårne sykdommen Listeriose. Bakterien er utbredt overalt i naturen og finnes hos de fleste dyrearter. Hos personer med nedsatt immunforsvar, som f.eks. gravide, eldre og barn, kan bakterien resultere i alvorlig sykdom.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en vurdering av Listeria monocytogenes i mat til gravide og andre utsatte grupper for Mattilsynet. I vurderingen løfter VKM frem noen matvareprodukter som under gitte forhold kan øke sannsynligheten for at utsatte grupper utvikler listeriose. Kaldrøkt og varmrøkt fisk, gravet fisk, kokte reker, upasteuriserte melkeprodukter, frukt, bær, grønnsaker, poteter, nøtter og frø er produkter som nevnes i vurderingen.

I tillegg til VKM sin vurdering, er det klokt å følge med på EU kommisjonens vurdering av strengere krav til bedrifter som håndterer fryste lettkokte grønnsaker som skal brukes i salater og juicer, etter hendelsen fra juli i Sverige og Danmark. Disse bedriftene skal da forholde seg til listeria i forordning (EG) nr 2073/2005 (kategori 1.2), hvilket innebærer fravær i 25 gram produkt. Vi har ikke observert et slikt krav i Norge.

Eurofins bidrar med analyser for å trygge dine produkter, samtidig vil vi gjerne bli din sparringspartner i alle Listeria-relaterte spørsmål!

Du må gjerne lese her om hva vi kan tilby, eller kontakte oss direkte til mat@eurofins.no