JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Matsvindel >> TACCP

Trusselvurdering - TACCP

Sidebar Image

Hva er TACCP?

Food Defence, Matforsvar, eller TACCP (Threat assessement and critial control points) er en trusselvurdering med tanke på mattryggheten i næringsmiddelindustrien. Fokuset i en slik trusselvurdering er å prøve å avdekke tilsiktede forurensninger av produktet med for eksempel biologiske, kjemiske, fysiske eller radioaktive stoffer som vanligvis ikke er å finne i næringsmiddelet.

En trussel trenger ikke nødevendigvis å være direkte knyttet til produksjonen, den kan også komme i form av cyberkriminalitet og hacking av IT-systemer eller finansielle trusler (utpressing), spionasje eller trusler om et angrep.

Slike farer kan blant annet komme fra misfornøyde ansatte, aktivistgrupper, terrorister, kriminelle eller konkurrenter. Farene disse kan utgjøre er angrep i primærproduksjonsleddet, hacking (ved endring av oppskrifter, fjerning av informasjon, spionasje), innbrudd i fabrikken eller at de utgir seg for å være en annen (skjuler identiteten sin).

På samme måten som med en sårbarhetsvurdering, bør bedriften ha en trusselvurdering eller Food Defence plan og denne skal holdes vedlike jevnlig med endringer i trusselbildet.

En trusselvurdering kan blant annet inneholde:

  • Sikkerhet
    • Gjerder, vakthold
    • Adgangskontroll (kort, nøkler, kameraer, brannmurer (IT))
    • Hva gjør naboen?
  • Personell
    • Gjennomgang av ansatte
    • Tilgang til begrensede områder i produksjonen
    • Opplæring
    • Prosedyrer ved avslutting av arbeidsforhold (tilgang, koder, nøkler etc)
  • Besøkende
    • Kunder/besøkende
    • Myndigheter
    • Leverandører
  • Fabrikk
    • Laboratoriet
    • Lager (hva lagres, hvordan lagres det, hvem har tilgang)
    • Innkommende råvarer
    • Produksjonsprosess, blanding, veiing etc
    • Vann
    • Post
    • Tilgang til datasystemer

 

Hvordan kan vi bistå?

Vi kan hjelpe med å sette i gang eller gjennomgå din bedrifts trusselvurdering. Vi kan også være med gjennom hele prosessen med å gjennomføre en trusselvurdering. Vi kan gjøre mye av arbeidet, samtidig som det er viktig at det settes av ressurser til gjennomføringen. Ansatte må være involvert for å erverve kompetanse innen emnet og ha eierskapet til sluttresultatet. Trusselvurderingen er et kryss-funksjonelt teamarbeid.

Ta kontakt med oss om trusselvurderinger

Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com