Matsvindel / Matkriminalitet
Matkriminalitet, også kalt matsvindel, er et samfunnsproblem som påvirker maktbalansen i matens verdikjede og som skaper mistillit fra forbruker, i tillegg til at maten vi spiser kan bli utrygg for oss å spise. Det er viktig for alle bedrifter å forstå hva matsvindel er og kontinuerlig overvåke egne produkter opp mot kjente risikoer i samfunnet. De siste årene har det blitt avdekket flere store skandaler knyttet til matsvindel og forebygging av matsvindel har fått økt oppmerksomhet. Virksomheter, som er sertifisert etter BRC eller FSSC 22000, er underlagt krav om å gjennomføre sårbarbetsvurdering.
Hva er matkriminalitet?
Mattilsynet benytter definisjonen fra EU-kommisjonen. Oversatt til norsk kan matkriminalitet defineres som bevisste handlinger utført av et foretak eller enkeltpersoner, med det formål å villede kjøper og oppnå en urettmessig økonomisk fordel av dette.
Se mer om hva matsvindel/matkriminalitet er i videoen under.
Hva kan bedriften gjøre for å unngå matkriminalitet?
En god og levende sårbarhetsanalyse er essensielt for å kjenne egen risiko og for å kunne treffe de riktige risikoreduserende tiltakene. En sårbarhetsvurdering er en risikostyringsprosess som brukes for å identifisere, kvantifisere og rangere mulige sårbarheter i virksomhetens verdikjede eller forsyningskjede. Det er viktig å være bevisst at selv om sårbarhetsvurderingen er gjennomført én gang, skal resultatet være et levende dokument som kontinuerlig evalueres, spesielt ved endringer i verdikjeden. Eksempler på endringer i verdikjeder kan være når det er stor etterspørsel, men lite tilgang på en råvare, ved naturkatastrofer som ødelegger avlinger, makroøkonomi, geo-politiske endringer og inflasjon.
Vi innehar kompetanse og analyseverktøy for å bistå med forebygging av matsvindel. Blant annet veiledning, konsulenttjenester, kurs og analyser er tjenester som vi tilbyr.
Les om verktøy mot matkriminalitet her
Hvordan forebygge matkriminalitet (matsvindel) (pdf)
Hvilke varer har historisk vært utsatt for matkriminalitet?
Vi benytter seg av en «topp 10-liste» over produktkategorier som historisk sett er blitt utsatt for matsvindel, og dermed havner produktkategoriene på høyt risikonivå (listen er ikke satt opp kronologisk i henhold til risikonivå):
- Olivenolje
- Økologiske varer
- Melk og meieriprodukter
- Honning
- Fisk og annen sjømat
- Korn
- Kaffe og te
- Vin
- Fruktkjøtt
- Kjøtt
- Krydder
- Vanilje
Hva kan vi hjelpe med?
Vi hjelper deg å med å øke din kunnskap innen matsvindel på en eller flere områder:
-
- Se vår oversikt over verktøy mot matkriminalitet
- Finne riktig analysemetode for din problemstilling
- I samarbeid med deg kan vi gjennomføre forebyggende tiltaksprosjekt; kartlegging - sårbarhetsanalyse - monitoring (analyseplan)
- Kurs i bedriften, enten for spesifikke funksjoner eller større del av bedriften
- Nettverksgruppe om Matkriminalitet
Ta kontakt med oss
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com