JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Genetiske >> Helgenomsekvensering

Overvåking av patogene bakterier i produksjonsmiljø ved hjelp av helgenomsekvensering

Sidebar Image

Hva hvis... 

  • Du kunne spore patogene bakterier i råvarer fra den andre siden av verden, gjennom eget produksjonsmiljø og helt frem til ferdig produkt?
  • Du kunne bruke kunnskap om bakterieisolater fra eget produksjonsmiljø for å forutsi egenskaper som virulens og motstandsdyktighet mot kjemikalier og på den måten målrette innsatsen for å bli kvitt problemet? 
  • Du kunne spore kryssforurensning i eget produksjonsmiljø, avgjøre om du har uønskede «husstammer» og bruke denne kunnskapen til å forbedre egen HACCP? 
  • Du kunne benytte offentlige databaser for å sammenlikne egne bakteriefunn med isolater fra hele verden? 
  • Myndighetene kunne avdekke og koble sammen matbårne utbrudd nasjonalt og internasjonalt?

Kontaminering av matvarer med sykdomsfremkallende mikroorganismer kan forårsake alvorlige problemer for produksjonsbedrifter. Det kan føre til tilbakekallinger av produkter eller, enda mer alvorlig, matbårne utbrudd. Lavere kostnader og kortere analysetider gjør DNA sekvensering mer og mer attraktiv innen næringsmiddelmikrobiologi. Helgenomsekvensering kan kartlegge arvematerialet til alle organismer og gir innovative analytiske løsninger, spesielt innen mattrygghet og matkvalitet.

Hva kan du få svar på?

Ved hjelp av helgenomsekvensering sammenligner man arvematerialet til ulike bakterieisolater. Helgenomsekvensering av mikroorganismer brukes for å finne ut hvor nært slektskapet er mellom de ulike funnene. På denne måten kan helgenomsekvensering bidra til å finne svar på spørsmål som:

  • Er forurensningen funnet på tvers av produksjonsanlegget?
  • Eller er det enkeltstående funn?
  • Stammer alle forurensningene fra samme kilde eller er flere kilder involvert?
  • Kommer stammen inn med en spesiell råvare? Har stammen vært i anlegget tidligere?

Man kan også avdekke hvilke antimikrobielle resistens- og virulensfaktorer som er tilstede i stammene man analyserer. Dette er viktige opplysninger som vil styrke bedriftens risikovurderinger og HACCP-arbeid. Og sist men ikke minst; Er forurensning involvert i et pågående utbrudd?

DNA PathoTracker

Vårt dataverktøy DNA PathoTracker™ hjelper bedriften å visualisere resultatene fra helgenomsekvensering og gjør det enkelt å se hvor i produksjonsanlegget bakteriestammene er funnet og hvordan disse funnene henger sammen. Ved å samle funn i produksjonslokalet over tid har bedriften i tillegg muligheten til å lage en database over alle stammene. DNA PathoTracker™ kan da også kartlegge hvor stammer befinner seg i anlegget over tid, noe som betyr at man kan se hvordan en stamme beveger seg i produksjonen. Ved å kartlegge hvilke patogene stammer som befinner seg i produksjonslokalet kan tiltak settes i gang raskt, fordi kilden til forurensingen kan identifiseres på et tidlig stadium. Helgenomsekvensering gjør det mulig for industrien å løfte sine mikrobiologiske analyser opp til et moderne analytisk nivå og dermed minske kostnader ved å sette inn mer målrettede tiltak raskere.