JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Matsvindel >> VACCP

Sårbarhetsvurdering (VACCP)

Sidebar Image

Hvordan forebygge matkriminalitet?

Matkriminalitet er et samfunnsproblem som påvirker maktbalansen i matens verdikjede og som skaper mistillit fra forbrukerne. I tillegg blir maten vi spiser utrygg.

Det er viktig for alle virksomheter å forstå hva matkriminalitet er og stadig overvåke egne produkter opp mot kjente risikoer. De siste årene har det blitt avdekket flere store skandaler knyttet til matsvindel (blant annet melaminskandalen i 2008 og hestekjøttskandalen i 2013), og forebygging av matsvindel har fått økt oppmerksomhet. Virksomheter som er sertifisert etter BRC eller FSSC 22000, er underlagt krav om å gjennomføre og sårbarhetsvurdering.

Sårbarhetsvurdering - VACCP

En sårbarhetsvurdering, VACCP (Vulnerability Assessment and Critical Control Points) er en risikostyringsprosess som brukes for å identifisere, kvantifisere og rangere mulige sårbarheter i virksomhetens produksjon.
Det er viktig å være bevisst på at selv om sårbarhetsvurderingen er gjennomført én gang, skal resultatet være et levende dokument som kontinuerlig evalueres, spesielt ved endringer i verdikjeden.

Det kan virke utfordrende å vite hvordan man skal starte forebyggingsarbeidet mot matkriminalitet. Vurderer man en middagstallerken og skal begynne å risikoanalysere denne, kan det dukke opp mange spørsmål. Den gode nyheten er at mye av grunnlaget allerede er gjort gjennom virksomhetens HACCP-analyse.

Metode for sårbarhetsvurdering (VACCP)

1. Definer og sett opp et kryss-funksjonelt team som inkluderer ulike avdelinger, fra innkjøp, salg, supply chain,  logistikk, spedisjon, kvalitet m.m.
2. Start med å kartlegge bedriftens verdikjede
3. Bruk systemverktøy for å gjøre sårbarhetsvurdering av produktlisten (identifiser risikonivå og grad av konsekvens)
4. Gjør en kritisk vurdering, og kom frem til en prioritering av funn som er gjort (viktig å gjøre det i teamet)
5. Sett opp en en forebyggingsplan eks.verifiseringsanalyser, leverandørrevisjoner, bytte leverandør, spesifisering av krav til leverandører i avtaler, etc.
6. Implementer, kontroller og kommuniser (både innad og utad av bedriften)
7. Start igjen på pkt 2 når det er endringer i supply chain, nye produkter, større endringer i markedet på råvarepriser, etc.

Hvordan kan vi bistå?

Vi kan hjelpe med å sette i gang eller gjennomgå din bedrifts sårbarhetsanalyse. Vi kan også være med gjennom hele prosessen med å gjennomføre en sårbarhetsvurdering. Vi kan gjøre mye av arbeidet, samtidig som det er viktig at det settes av ressurser til gjennomføringen. Ansatte må være involvert for å erverve kompetanse innen emnet og ha eierskapet til sluttresultatet. Sårbarhetsanalyse er et kryss-funksjonelt teamarbeid. Det er viktig at det ikke blir kun én avdeling som står for risikoanalysene.

Vi kan bistå i alle fire faser:

Fase 1
Kartlegging, kategorisering og sette opp risikovurdering; gjøre selve sårbarhetsvurderingen.
Fase 3
Implementering av analyseplan; utarbeider et tilbud basert på analysene fra anbefalt analyseplan.
Fase 2
Sette opp analyseplan med frekvens og anbefalte analysemetoder etter prioriteringen av sårbare produkter er utført.
Fase 4
Frekvensstyrt gjennomgang av kontrollog analyseplanen. Vurdering om prioriteringen av sårbare produkter endres eller forblir slik de er.

 

Kontakt oss

Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com