JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kundeservice >> Veileder for analyser av næringsmidler >> 2. Prøvetaking

Trinn 2: Prøvetaking

Vi har laget en syvtrinns analysehåndbok, som vil gi nyttig og praktisk informasjon om analysegangen - fra prøvetaking, til valg av analyser og tolkning av resultater.

I hver utgave av Faginfo vil vi presentere et nytt område i analysegangen. Meld deg på Faginfo her.

Prøvetaking - en viktig faktor

Gjennomføring av korrekt prøveuttak er en viktig faktor når det gjelder analyse av et produkt. Feil i prøvetaking, eller det at man ikke forstår sårbarhetene i prøvetakingen, kan påvirke analyseresultatet og i verste tilfelle gi resultater som kanskje ikke kan brukes eller er korrekte.

Viktige faktorer å ta hensyn til når det gjelder prøveuttak er:

  1. Hvilke prøver skal tas ut?
    • Er det nye produkter, nye prosesser så kan det være nyttig å ta ut flere prøver for å få oversikt over produksjonen
  2. Hvor skal prøvene tas ut?
    • Riktig rekkefølge
    • Forhindre kontaminering under prøvetaking
  3. Er produktet homogent?
  4. Hvor mange prøver skal tas ut / Størrelse på prøven
    • Hvor mye krever laboratoriet?
    • Representativt prøveuttak
    • Individuelle prøver eller samleprøve?
  5. Prøvens stabilitet (for eksempel kan noen produkter være sensitive til lys og varme)

  6. Oppbevaring og innsending av prøver
    • Temperatur
    • Transportkrav, etc.

Instruksjoner og veiledere

For å gjøre prøvetaking og innsendelse av prøver enkelt, har vi utarbeidet flere veiledere og videofilmer.

I vår oversikt over vanlige spørsmål og svar, finnes også nyttig informasjon om prøvetaking.

Regelverk

Prøvetaking er regulert i hovedsak i Næringsmiddelhygieneforskriften.

I Næringsmiddelhygieneforskrifta (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier for næringsmiddel (Vedlegg 1) er det satt opp kombinasjoner av matvarer og krav til analyser i henhold til kriterier for næringsmiddeltrygghet og hygienekriterier for prosessen. Kriterier for næringsmiddeltrygghet definerer når et parti med næringsmiddel er akseptabelt. Hygienekriterier for prosessen definerer når en produksjonsprosess er akseptabel. Om ikke annet er beskrevet i Vedlegg I, Forordning om mikrobiologiske kriterier, er det opp til bedriften selv å sette opp en risikobasert prøvetakingsplan basert på HACCP.

I Mattlovens §16 står det:
«Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.»

I fôrvarer er det i hovedsaklig fôrvareforskriften, fôrhygieneforskriften og fôranalyseforskriften som omhandler prøvetaking og analyser. Har du spørsmål om prøvetaking og hvilke analyser som gjelder for dine fôrprodukter, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg videre

Hva kan Eurofins tilby?

Eurofins Food and Feed Testing Norway AS har lang og god erfaring med uttak av ulike typer prøver og kan veilede deg og din bedrift slik at prøveuttaket blir utført korrekt. Vi er et globalt selskap som tilbyr det aller meste innen analyser av næringsmidler, fôr og råvarer til dette. Ta kontakt med oss, så kan vi hjelpe deg med det du trenger for å få svar på dine spørsmål.

 

7-trinns analysehåndbok >