JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kundeservice >> Veileder for analyser av næringsmidler >> 3. Kjemiske analyser

Trinn 3: Kjemiske analyser

Vi har laget en syvtrinns analysehåndbok, som vil gi nyttig og praktisk informasjon om analysegangen - fra prøvetaking, til valg av analyser og tolkning av resultater.

I hver utgave av Faginfo vil vi presentere et nytt område i analysegangen. Meld deg på Faginfo her.

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr et bredt spekter av kjemiske analyser. Som en del av det internasjonale Eurofins-nettverket har vi tilgang til et svært bredt utvalg av analyser i mat, kosttilskudd, havbruk, marin industri, og fôr til landdyr og oppdrett. 

Hvorfor utføre kjemiske analyser

Det er mange grunner til at man utfører kjemiske analyser på råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer. Det kan være man ønsker en overvåking av uønskede forbindelser, forurensninger eller biprodukter, testing for ønskelige næringsstoffer eller smaksforbindelser, kontroll av oppskrifter, verifisering av påstander på produktdatablad/spesifikasjoner eller etiketter, kontroll av ektheten av ingredienser og undersøkelse i forbindelse med kundeklager. Det viktigste er imidlertid kontroll for fravær av stoffer som er lovregulert og som kan utgjøre en fare for helse for både dyr og mennesker.  

Valg av riktige analyser gjøres ofte i forbindelse med verifisering av farer identifisert i HACCP-analysen, lovkrav eller kundekrav. Det er viktig å vurdere hvor i verdi- og forsyningskjeden man skal analysere og hvor ofte man skal analysere produktene. 

Ofte er kjemiske analyser en periodisk stikkprøvekontroll av at kvalitetskontrollsystemene fungerer etter hensikten, men det kan også være en styringsparameter for enkelte steg i produksjonsprosessen. 

Det er mange ulike komponenter man kan analysere, for eksempel:

Næringsinnhold

 

Dette inkluderer analyse av næringsstoffer som fett og fettsyresammensetning, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler for å sikre at maten gir riktig ernæringsmessig verdi

Les mer om næringsdeklarasjon

Tilsetningsstoffer

Testing av matvarer for å sikre at de inneholder riktige mengder og typer tilsetningsstoffer som konserveringsmidler, fargestoffer, smaksforsterkere, antioksidanter etc, og at de ikke overskrider grenseverdiene fastsatt av regelverket

Les mer om tilsetningsstoffer

Naturlige forurensninger

 

Analyser gjøres for å bestemme innhold av naturlige toksiner eller andre naturlige forbindelser som kan være giftige når de inntas. Dette gjelder for eksempel algetoksiner, mykotoksiner, og andre toksiske plantemetabolitter.

Les mer om mykotoksiner

Miljøgifter

 

Testing for miljøforurensing er viktig da disse kan akkumuleres i matvarer og forårsake helseproblemer ved langvarig inntak. Tungmetaller (hvor de vanligste er bly, kadmiun, kvikksølv, arsen), dioxiner, PCB’er (polychlorinated biphenyls), PAH, PFAS, bromerte  flammehemmere og andre tilsvarende forbindelser.  Radioaktivtet i form av utslipp regnes også som en miljøgift. 

Les mer om PFAS

Les mer om miljøgifter

Prosesskontaminanter

For eksempel akrylamid, glycidyl ester, MCPD (monochloropropanediol) etc.

Hormoner og antibiotika

Analyser av animalske produkter som kjøtt, melk og egg for å påvise eventuelle rester av hormoner eller antibiotika som kan ha blitt brukt i dyreholdet. 

Krysskontaminering

 

Viktig å teste at produktene er riktig merket og ikke inneholder andre substanser, arts-kontaminering (f.eks kjøtt, fisk og krydder). Det er også mulighet for om produktet inneholder genmodifisert(GMO) materiale.  

Les mer om krysskontaminering

Les mer om genmodifisering (GMO)

Allergener

Det finnes 14 merkepliktige allergener i Norge og EU, og det er viktig å ha kontroll på om produktene inneholder allergener som ikke er deklarert. Spesielt viktig for å sjekke krysskontaminering i produksjonen dersom det finnes allergener i andre produkter i produksjonslokalene, men også at det ikke finnes allergener i råvarene som blir benyttet. 

Les mer om allergener

Kjemiske rester

Det utføres analyser for å påvise eventuelle rester av tilførte kjemiske stoffer, f.eks Pesticider (plantevernmidler, medisinrester og andre biocider) og andre kontaminanter

Les mer om kontaminanter

Les mer om plantevernmidler

Migrering fra emballasje

Matvarer kan potensielt absorbere uønskede stoffer fra emballasje. Analyser utføres for å sikre at slike kontaminanter ikke overskrider trygge nivåer ved produktets tiltenkte bruk (med hensyn på matens sammensetning, kontakttid, temperatur med mer). Trykkfarger, phtalater, mineraloljer, tungmetaller er vanlige kontaminanter. 

Les mer om migrasjonsanalyser

Holdbarhet

Under lagring av næringsmidler under ugunstige forhold kan det forekomme kjemiske forandringer i produktet. Disse er ofte forårsaket av oksidering (harskning) av fett som videre kan oksidere andre viktige næringsstoffer som vitaminer. Typiske produkter som er utsatt for oksidering er produkter som inneholder flerumettet fett (som for eksempel omega-3 fettsyrer) og vitaminer. 

Les mer om holdbarhet

Verifikasjon av påstander

Produkter som er tilsatt kjente mengder med ingredienser (eller tilsetningsstoffer) som for eksempel vitaminer, aminosyrer, omega-3, phytosteroler, mikromineraler skal verifiseres slik at produktets påstander er gyldige i hele produktets holdbarhetstid. 

Smaks- og luktforbindelser

Identifisering av uønskede smaks- eller luktforbindelser som kan indikere forringelse eller kontaminering av matvarer.

Les mer om kjemisk holdbarhet

Produktutvikling

Ved produktutvikling er det viktig at produktet inneholder de riktige egenskapene. Smaksprofil, fysiske egenskaper (tekstur) og verifisering av ingredienser og holdbarhet.

Produktkontroll

For produktkontroll, er det viktig at sluttproduktet inneholder de spesifikke egenskapene og at batch til batchvariasjoner er innenfor kriteriene. Ulike verktøy kan tilpasses ulike produkter. 

Autensitet /ektehet

Matsvindel er blitt en stor utfordring og kjemiske analyser kan benyttes for å kontrollere at produktet er det det gir seg ut for å være. Man kan benytte ulike tilnærminger og analysere for opprinnelse, art, klassifisering, forfalskning, fortynning og forbytting av ingredienser.

Les mer om matsvindel (autensitet) her

Verifikasjon av produktdatablad eller produktetiketter

Det er viktig at datablad og produktinformasjon er riktig i henhold til produktinnholdet. Næringsinnhold, berikede vitaminer, kvantitativ ingrediensdeklarasjon er typiske parametre.

Les mer om merking av produkter

Kjemiske analyser

Vi har en stor analyseportefølge som kan kunne dekke opp de fleste utfordringer. Tabellen ovenfor er kun en smakebit. Standard rutineanalyser kjøres kontinuerlig, men vi ser oftere og oftere at ulike spesial analyser kjøres mer rutinemessig for mange kunder. Dette kan for eksempel være i forhold til eksport av land med annet regelverk enn EU, men det kan også være i forhold til feilsøking i en produksjon, eller om produktet inneholder det som produsenten har lovet. Kjemiske analyser er ikke statiske. De modifiseres og forbedres hele tiden i forhold til lovgivende krav og til hva sertifiseringsorganer krever. Det er derfor viktig at laboratoriet er oppdatert til enhver tid når det gjelder regelverk så vel som analyser. På grunn av dette så finnes det ikke kun en metode for analyse av for eksempel fett, men en rekke forskjellige metoder avhengig av hva kunden skal bruke resultatene til.  

Se et utvalg av vår analyseportefølje

Er man i tvil om hvilke analyseverktøy som skal til for bestemte produkter, er det viktig med en dialog med laboratoriet slik at riktig verktøykasse kan velges.

Vi tilbyr analyser tilpasset alle matrikser fra råvarer til ferdig produkt. Vi har fokus på å tilby høy kvalitet, korrekte analysemetoder og at analysen er tilpasset kundens behov. I Eurofins OnLine, bestilles analyser og man ser status for innsendte prøver i sanntid og kan laste ned resultater og statistikk.

7-trinns analysehåndbok >