JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kundeservice >> Veileder for analyser av næringsmidler >> 5. Allergen analyser

Trinn 5: Allergen analyser

Vi har laget en syvtrinns analysehåndbok, som vil gi nyttig og praktisk informasjon om analysegangen - fra prøvetaking, til valg av analyser og tolkning av resultater.

I hver utgave av Faginfo vil vi presentere et nytt område i analysegangen. Meld deg på Faginfo her.

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr et bredt spekter av analyser på allergener. Som en del av det internasjonale Eurofins-nettverket har vi tilgang til et svært bredt utvalg av analyser i mat, kosttilskudd, havbruk, marin industri, og fôr til landdyr og oppdrett. 

Hva er allergenanalyser?

Alle analysene utføres i henhold til gjeldende forskrifter. Det finnes ulike metoder for påvisning av allergener i mat avhengig av matriks. Den mest brukte er immunoassay-teknikken ELISA, som påviser ulike proteiner. En annen mye brukt teknikk er PCR som påviser DNA fra ulike arter.

Andre teknikker benyttes også, og det utvikles kontinuerlige nye analysemetoder for allergener. Det er viktig at man gjør en god vurdering og har en god dialog med sitt laboratorium for å velge riktig analysemetode.

Hvorfor analysere?

Det kan være mange ulike årsaker til at man ønsker å analysere allergener i mat. Det er verdt å merke seg at for allergikere så kan tilstedeværelse av et allergen være en akutt risiko som kan ha svært uheldig utfall. Det er derfor viktig at man gjør en god risikoanalyse når det gjelder allergener, og særlig med tanke på krysskontaminering av råvarer, lagring, produksjonsutstyr, produksjonsprosess/miljø, bytte av produkter, renhold av miljø, linje og utstyr. I tillegg er gode rutiner for merking, dokumentasjon, opplæring og kultur viktige faktorer for å forhindre utilsiktet kontaminering av allergener,

Det kan være en god idé å gjennomføre en risikovurdering hvis man er usikker og med tanke på:

  • Beskytte forbrukere hvor allergener utgjør en risiko
  • Finne ut hva allergenstatus er på produktet
  • Renholdsverifisering og -validering
  • Kontroll av eventuell krysskontaminering
  • Bekrefte «fri for»-påstander
  • Risikovurdering i forbindelse med avvik
  • Matsvindel

En risikovurdering eller allergenkartlegging vil avdekke om din bedrift har behov for å gjennomføre spesifikk allergenvalidering/verifisering, eller ha andre tiltak. Eksempler på punkter i allergenhåndteringer som kan vurderes når du gjennomfører en risikovurdering finner du her.

Les mer om påvisning og merking av allergener.

7-trinns analysehåndbok >

 

Kilder:

Allergen Analysis – key considerations (including gluten & food intolerance compounds) | Institute of Food Science and Technology (ifst.org)

eurofins_allergens_eng_interactive.pdf

Eurofins-Food-Allergies-Whitepaper_v1.2