JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kundeservice >> Veileder for analyser av næringsmidler >> 4. Mikrobiologiske analyser

Trinn 4: Mikrobiologiske analyser

Vi har laget en syvtrinns analysehåndbok, som vil gi nyttig og praktisk informasjon om analysegangen - fra prøvetaking, til valg av analyser og tolkning av resultater.

I hver utgave av Faginfo vil vi presentere et nytt område i analysegangen. Meld deg på Faginfo her.

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr et bredt spekter av mikrobiologiske analyser. Som en del av det internasjonale Eurofins-nettverket har vi tilgang til et svært bredt utvalg av analyser i mat, kosttilskudd, havbruk, marin industri, og fôr til landdyr og oppdrett. 

Hva er mikrobiologiske analyser?

Mikrobiologiske analyser er laboratorietester som utføres for å identifisere og kvantifisere mikroorganismer i prøver. Disse analysene kan omfatte undersøkelse av bakterier, virus, sopp og andre mikroorganismer i ulike prøvetyper som næringsmidler, fôr, vann, luft og prøver fra produksjonsmiljø. Formålet med mikrobiologiske analyser er å vurdere mikroorganismenes tilstedeværelse og kontrollere mikrobiologisk kvalitet og sikkerhet i ulike miljøer og produkter.

Innen klassisk mikrobiologi dyrkes mikroorganismene som er til stedet i produktet på agarskåler. Koloniene av bakteriene eller mugg og gjær vises som små prikker på agarmediet. Det brukes også en del hurtigmetoder innen mikrobiologiske analyser som bruker molekylære metoder for å påvise mikroorganismene som for eksempel PCR. Mat kan inneholde en mengde ulike mikroorganismer, og mange av disse er harmløse. Selv de «farlige» bakteriene kan være tilstede i maten i små mengder uten å forårsake sykdom. Noen typer mat, for eksempel fermentert mat som yoghurt og ost, inneholder «snille» bakterier. Med bakgrunn i dette er det viktig når man skal velge analyseparametre at man forstår matriksen man skal analysere og hvordan den er produsert.

Utføre mikrobiologiske analyser?

Det er viktig å velge riktig mikrobiologisk analyse. Som med kjemisk analyse gjøres dette ofte i forbindelse med verifisering av farer identifisert i HACCP-analysen, lovkrav eller kundekrav. Det er viktig å vurdere hvor i verdi- og forsyningskjeden man skal analysere og hvor ofte man skal analysere produktene.

Se oversikt over våre mikrobiologiske analyser

 

7-trinns analysehåndbok >