JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kundeservice >> Veileder for analyser av næringsmidler >> 1. Valg av analysemetode

Trinn 1: Valg av analysemetode og laboratorium

Vi har laget en syvtrinns analysehåndbok, som vil gi nyttig og praktisk informasjon om analysegangen - fra prøvetaking, til valg av analyser og tolkning av resultater.

I hver utgave av Faginfo vil vi presentere et nytt område i analysegangen. Meld deg på Faginfo her.

Hva er en analyse?

En analyse av et produkt skal gi svar om produktet ditt er i henhold til den spesifikasjonen som du har satt opp, krav i standarder, krav i regelverk, eller om du ønsker å finne innholdet av en eller flere komponenter i produktet. Dette kan for eksempel være at du ønsker å bestemme innholdet av ulike forbindelser som vitaminer, mineraler, fettsyrer samt næringsinnhold (fett, protein, karbohydrat og energi). Andre ganger kan det være for å finne ut om det er fravær av for eksempel allergener, mikrobiologiske farer (bakterier, virus og parasitter), miljøgifter, tungmetaller, plantevernmidler og forbindelser som har migrert fra emballasje. Noen stoffer finnes det lovregulerte grenseverdier for, andre er mer fastsatt som et ønske for kontroll av eget produkt/egen spesifikasjon.

Det kan også hende at du er nødt til å få undersøkt om et næringsmiddel faktisk er det det utgir seg for å være. Dette kan være; Er honningen 100 % ekte? Er olivenoljen ekstra virgin? Er produktet GMO-fritt? Er det korrekt dyreart i kjøttet/fisken?

Andre typer analyser, som kan være med å hjelpe deg, er typisk tilberedningsverifisering (holder faktisk produktet god nok kvalitet når det stekes ved en gitt temperatur over en gitt tidsperiode?), verifisering av ukjent forbindelse/fremmedlegeme (du har fått en klage i ett av dine produkter med en ukjent forbindelse, hvor kommer den fra?)

Hvorfor ønsker du å analysere produktet ditt?

Det første spørsmålet du må stille deg når deg gjelder analyser av mat er hvorfor du ønsker å analysere produktet ditt? Altså, hva er hensikten med analysen og hva ønsker du at laboratoriet skal gjøre for deg. Det er viktig med en god og tydelig kommunikasjon til laboratoriet slik at dere forstår hverandre og at forventninger avklares tidlig slik at du får et riktig tilbud av analyselaboratoriet. Det vil for eksempel være forskjell på om det er rutineanalyser som skal benyttes til utstedelse av et analysesertifikat (CoA) eller bevise at produktet er under lovpålagte grenseverdier, holdbarhetsstudie eller ikke-rutine analyser som skal være med å finne årsaken til et problem, eller brukes under utvikling av et produkt/prosessoptimalisering.

Viste du at Eurofins Food & Feed Testing Norway AS har et eget Nasjonalt Kundesenter som kan hjelpe deg med de fleste spørsmål du måtte ha innen analyser av ditt produkt?

Her kan du lese mer om kundesenteret, hvordan du kommer i kontakt med dem, og få svar på de vanligste praktiske spørsmålene.

Velge riktig laboratorium

Det å velge riktig laboratorium som passer ditt produkt og dine behov er viktig for å få riktige resultater. Du bør velge et laboratorium som kjenner produktet, analysetypene og har riktige og oppdaterte metoder. Det er også viktig at du kan stole på resultatene som laboratoriet gir og som oppfyller regulatoriske krav. Derfor bør en ISO17025 akkreditering være på plass for laboratoriet som du benytter deg av..

Det vil som regel være enklest å velge et laboratorium som kan utføre de fleste tester, slik at du får alle resultatene fra en plass.

Andre avgjørende faktorer som du bør tenke igjennom er kompetanse, pris, innlevering av prøver, svartid (turn around time» (TAT – tid fra laboratoriet mottar prøven til resultatet rapporteres ut)).

Vi er din analysepartner og en totalleverandør av analyser til alle næringsmidler og fôr. Våre analyseresultater er av høy kvalitet og vi etterstreber at resultater leveres til korrekt tid. Ta kontakt med mat@ftn.eurofins.com for å komme i kontakt med oss.

Velge riktig metode

En god analysepartner vil veilede deg til å velge de riktige metodene for ditt produkt. En riktig metode må være presis, reproduserbar, nøyaktig, spesifikk og ha riktig sensitivitet.

Les mer om akkrediterte metoder her.

Måleusikkerhet

Alle målinger innen kjemisk analyse er påvirket av en viss variasjon. Måleusikkerheten forteller oss hvilken størrelse denne variasjonen er for den spesifikke metoden. I analyserapporten angis som regel måleusikkerheten for den benyttede analysemetoden. 

Les mer om måleusikkerhet her

Innsending av prøver

Det er viktig at du har en god kommunikasjon med analyselaboratoriet om innsending av prøver, med hensyn på hvordan prøvene skal merkes, pakkes, mengde prøvemateriale og om prøvene skal deles opp. Analyselaboratoriet trenger også informasjon om det er en samleprøve, er prøve allerede homogenisert, ønskes kun visse deler homogenisert (fiks med eller uten skinn og bein, eller hermetisk mais med/uten lake) etc.

Les mer om innsending av prøver her.

Hva kan vi tilby?

Vi er et globalt selskap som tilbyr det aller meste innen analyser av næringsmidler, fôr og råvarer til dette. Ta kontakt med mat@ftn.eurofins.com for å komme i kontakt med oss, så kan vi hjelpe deg med det du trenger for å få svar på dine spørsmål.

7-trinns analysehåndbok >