JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> Vitaminer

Vitaminer

Sidebar Image

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendig for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vitaminene må tilføres via maten fordi kroppen ikke er i stand til å bygge dem selv. Det er vanlig å dele vitaminene inn i to grupper, de fettløselige og de vannløselige vitaminene. Blant de fettløselige finner vi vitamin A, D, E og K og blant de vannløselige finner vi B-vitaminene og vitamin C.

Det er angitt anbefalt inntak av en rekke vitaminer. Hvilke vitaminer og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker, kan man finne ut ved analyse av produktene.  Eurofins tilbyr både kvalitative (hvilke vitaminer) og kvantitative (hvor mye som finnes) metoder for bestemmelse av vitaminer i ulike produkter.

For at resultatene dine skal bli riktige og at du skal få svarene så raskt som mulig, trenger vi alltid forventede verdier av hver analyse på din prøve.

Endret rapportering av måleusikkerhet på analyser

Vi har nå endret rapportering av måleusikkerhet til absolutt målesusikkerhet, tidligere rapporterte vi relativ måleusikkerhet i prosent. Dette er resultat av et stort forbedringsprosjekt hos vårt kompetansesenter innenfor vitamin- og aminosyreanalyser. Dette gjelder for analyser av vitaminer, aminosyeprofil, karotenoider, biogene aminer osv. Dette medfører lik eller lavere måleusikkerhet for alle disse analysene.

Omregning av måleusikkerhet til %

Hvis du ønsker å regne om til måleusikkerhet i % bruk denne formelen:
Måleusikkerhet i % = Absolutt måleusikkerhet / prøveresultatet * 100 

Vitamin-spekter

Parameter Metode Prinsipp
Fettløslige vitaminer    
Vitamin A EN HPLC
Carotin EN HPLC
Vitamin D2/D3 (ergocalciferol/cholecalciferol) EN, USP HPLC
Vitamin 25-OH-D3 Intern metode/ISO LC-MS/MS
Vitamin E EN HPLC
Vitamin K1 (phyllochinon) EN, USP HPLC
Vannløslige vitaminer    
Vitamin B1 (thiamin) EN, USP HPLC
Vitamin B2 (riboflavin) EN HPLC
Vitamin B6 (pyridoxin & pyridoxamin & pyridoxal) EN, USP HPLC
Vitamin B12 (cyanocobalamin) AOAC, USP MiBi, HPLC
Niacin (nicotinic acid & nicotinamid) AOAC, USP MiBi, HPLC
Pantothenic acid AOAC, USP MiBi, HPLC
Biotin FDA, USP MiBi, HPLC
Folic acid AOAC, USP MiBi, HPLC
Vitamin C (ascorbic acid & dehydroascorbic acid) EN, AOAC HPLC

Forkortelser:

  • HPLC: High Performance Liquid Chromatography
  • MiBi: Microbiological Method
  • EN: European Norm of the CEN (Comité Européen de Normalisation)
  • USP: United States Pharmacopeia
  • FDA: US Food and Drug Administration
  • AOAC: Association of Official Analytical Chemists

Matriser som er validert for standardprøver inkluderer - men er ikke begrenset til:

  • Matvarer
  • Råvarer for næringsmiddelindustrien
  • Fôr 
  • Dyremat
  • Kosttilskudd
  • Kosmetikk
  • Vitaminpreparater og tabletter