Mobile search icon
Om oss >> Kvalitet >> Måleusikkerhet

Måleusikkerhet

Kontakt oss

Hva er måleusikkerhet?

Alle målinger innen kjemisk analyse er påvirket av en viss variasjon. Måleusikkerheten forteller oss hvilken størrelse denne variasjonen kan ha. I analyserapporten angis måleusikkerheten for den benyttede analysemetoden.  

Hvordan beregner man måleusikkerhet for kjemiske analyser?

Beregning av måleusikkerhet gjøres på bakgrunn av ulike elementer som kan variere underveis i analysen, summen av alle elementene gir en verdi som uttrykker metodens måleusikkerhet. Bidraget fra elementene hentes fra intern validering av metoden, samt interne kvalitetskontroller og resultater fra sammenlignende laboratorieprøvinger (SLP).

Måleusikkerhet

Hvordan angis resultatene med måleusikkerhet?

Måleusikkerheten angis som et symmetrisk intervall rundt måleresultatet, slik: Måleresultat ± måleusikkerhet.

Måleusikkerheten skal beregnes ved bruk av dekningsfaktor k=2, som gir et 95 % konfidensintervall. Det betyr at det er 95 % sannsynlighet for at den sanne verdien til analyseresultatet ligger innenfor dette intervallet. 

Måleusikkerhet kjemiske analyser

Det er to måter å angi måleusikkerhet for kjemiske analyser på:

  • Absolutt måleusikkerhet: Usikkerheten blir uttrykt med samme enhet som resultatet, eks 3.0g/l ± 0.6g/l

  • Relativ måleusikkerhet: Usikkerheten blir uttrykt som % av resultatet, eks 3.0g/l ± 19%

Eksempel: Mengde av klorid i drikkevann er 0,4 mg/l ± 40% . Det er da 95 % sannsynlighet for at resultatet ligger mellom 0,24 mg/l og 0,56 mg/l.

Hva brukes måleusikkerhet til?

Alle målinger innen kjemisk analyse er påvirket av en viss variasjon. Måleusikkerheten forteller oss hvilken størrelse denne variasjonen kan ha.

I analyserapporten angis måleusikkerheten for den benyttede analysemetoden.

Beregning av måleusikkerhet gjøres på bakgrunn av ulike elementer som kan variere underveis i analysen, summen av alle elementene gir en verdi som uttrykker metodens måleusikkerhet. Bidraget fra elementene hentes fra intern validering av metoden, samt interne kvalitetskontroller og resultater fra sammenlignende laboratorieprøvinger (SLP).