JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Analyseendringer >> Endringer i analyse av Shiga-toxinproduserende E. coli (STEC)

Endringer i analyse av Shiga-toxinproduserende E. coli (STEC)

Sidebar Image

Escherichia coli er en normalt forekommende tarmbakterie som finnes i store mengder i tarmen hos varmblodige dyr og mennesker. Enkelte varianter av E. coli har imidlertid spesielle egenskaper som gjør dem i stand til å forårsake alvorlige tarminfeksjoner hos mennesker. Disse kalles for shigatoksin-produserende E. coli (STEC). STEC kan finnes i en rekke matvarer slik som kjøtt og kjøttprodukter (hovedsakelig storfe/småfe), frukt/grønnsaker/spirer, upasteuriserte meieriprodukter, upasteurisert frukt og grønnsaksjuice samt forurenset drikkevann. Det har og blitt demonstrert at mel kan inneholde STEC-bakterier.

Forordning (EF) nr. 2073/2005, også kalt næringsmiddelhygieneforskriften, krever analyse av shigatoksinproduserende E. coli (STEC) i spirer og frø til spireproduksjon. Frøene kan være kontaminert med sykdomsframkallende E. coli og ved høy fuktighet og temperatur under spiring, kan disse bakteriene formere seg og utgjøre en fare for folkehelsen. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer spirer, skal ta prøver for mikrobiologisk undersøkelse på det tidspunkt der det er størst sannsynlighet for å finne shigatoksinproduserende E. coli (STEC), men aldri før 48 timer etter at spiringsprosessen har startet. Utover det krever forskriften analyse av E. coli men ikke STEC, blant annet i produkter av rå melk, ost, kjøtt og kjøttprodukter samt grønnsaker/frukt.

For å identifisere hvilke E. coli varianter som kan gi sykdom og hvilke som er normalt forekommende i tarmen hos mennesker, utføres serotyping basert på O-, H- og K-antigener. Følgende serogrupper blir regnet som potensielt sykdomsframkallende: O26, O103, O111, O121, O145 og O157. Tidligere ble det analysert for serotype O157:H7 hos Eurofins men da også andre serogrupper som nevnt ovenfor er potensielt sykdomsframkallende, gjøres nå analyser basert på hvilke virulensgener som er tilstede hos bakterien. Felles for sykdomsframkallende E. coli er at de kan produsere shigatoksiner (Stx) og at de har evnen til å feste seg i tarmen (dvs. produserer Intimin). Påvisning av STEC fra næringsmidler gjøres ved bruk av PCR-baserte metoder som påviser genene som koder for shigatoksinet (stx) og adheransefaktoren Intimin (eae) direkte i matriks. Dersom positiv PCR for stx- og/eller eae-gener, utføres det videre identifisering og verifisering av bakterieisolater fra prøven. Det finnes ikke noe selektivt dyrkningsmedium for påvisning av STEC.

Hva kan vi hjelpe med?

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr analyse av shigatoksinproduserende E. coli (STEC) i alle typer næringsmidler. Ta kontakt med ditt lokale laboratorium for mer informasjon så hjelper vi deg gjerne videre.

Du finner mer informasjon om Shiga-toksinproduserende E. coli (STEC) her.

Kilder:
FHI, Mattilsynet, Næringsmiddelhygieneforskriften