Mykotoksiner
Mykotoksiner – usynlige, men alvorlige
Mykotoksiner (fra gresk mykes (sopp) og toxicon (gift)) er giftstoffer som produseres av enkelte sopparter når forholdene ligger til rette for det, og disse kan føre til sykdom hos mennesker og dyr. Disse giftstoffene har antakeligvis vært til stede like lenge som mennesket har dyrket korn, og forekommer over hele verden.
Viktige vekstfaktorer for soppene er fuktighet og temperatur. Da oppformerer soppene seg og produserer toksiner gjennom sin metabolisme.
Giftstoffene kommer inn i næringskjeden gjennom kontaminerte næringsmiddel- og fôrråvarer, og er vanskelig eller umulig å unngå helt. De fleste mykotoksiner er stabile stoffer som er til stede i det kontaminerte produktet selv etter prosessering. Det finnes også bevis for at inhalasjon og topisk kontakt (kontakt med huden) kan medføre negative helseeffekter hos mennesker.
Siden mykotoksiner ikke fører til endring i lukt eller smak på næringsmidler, er det vanskelig å oppdage at en matvare eller et fôr inneholder disse giftene.
Mykotoksiner i Norge
Av mer enn 300 identifiserte mykotoksiner er følgende vanligst å finne i Norge:
- Aflatoksiner produseres av muggsoppartene Aspergillus flavus og Aspergillus parasiticus. Disse vokser i jord, vegetabilsk avfall, høy og korn. Man finner også aflatoksiner i importerte næringsmidler som fiken, dadler, mais, krydder, peanøtter og paranøtter. Aflatoksin skilles også ut i melken til dyr som har inntatt kontaminerte fôrvarer.
- Okratoksin A produseres av flere arter i slektene Aspergillus og Penicillium og er relativt vanlig å finne i næringsmidler som blant annet i mais, bønner, nøtter, rosiner, vin og kaffe. Denne giften dannes gjerne under lagring av korn og vekster, men også i hus med fuktskader.
- Patulin produseres av flere ulike muggvarianter, men særlig Aspergillus, Penicillium og Byssochlamys. Denne giften finnes gjerne i råtne epler og epleprodukter, annen muggen frukt og bær, samt i korn.
- Mykotoksinene deoksynivalenol (DON), nivalenol (NIV), T-2 og HT-2-toksin, zearalenone (ZEN/ZEA) og fumonisiner produseres av sopper i Fusarium-slekten, og kalles derfor ofte fusariumtoksiner. DON og ZEN finnes gjerne i hvete, T-2 og HT-2 i havre, og fumonisiner i mais.
- Meldrøye er sklerotiene (knollformede hvileorganer) til den parasittiske sopparten Claviceps purpurea. I disse utvekstene dannes ergotalkaloider. Som navnet tilsier er denne soppen vanligst å finne på rug, hvete og bygg, og ble i oldtiden og middelalderen ansett som fordelaktige siden de var med på å «drøye melet» eller gi mer mel per vekst.
Selv om hovedforekomsten av mykotoksiner finnes i korn, kan også animalske produkter som melk, kjøtt og egg påvirkes dersom dyret har blitt fôret med kontaminert fôr.
Forekomst i norsk mat og fôr
Gjennom sitt overvåkningsprogram utfører Mattilsynet årlige kontroller av mykotoksiner i næringsmidler. Hensikten med overvåkningen er å sikre at nivåene ikke overskrider gjeldende grenseverdier og dermed kan medføre helseskade.
I 2024 ble det analysert totalt 189 matvareprøver for forekomst av mykotoksiner. De fleste prøvene var kornbaserte produkter, undersøkt med tanke på ulike Fusariumtoksiner og meldrøyealkaloider. Resultatene viste lave konsentrasjoner av mykotoksiner i mange av prøvene, men ingen overskridelser av gjeldende grenseverdier. Det ble også gjennomført analyser av mandler, pistasjnøtter og mais for aflatoksiner og okratoksin. Her ble det påvist aflatoksin over grenseverdien i én prøve av mandler og én prøve av pistasjnøtter.
I 2023 ble det analysert totalt 182 matvareprøver for mykotoksiner. De fleste prøvene var kornbaserte produkter, undersøkt for ulike Fusariumtoksiner og meldrøyealkaloider. Analysene viste lave konsentrasjoner i mange prøver, men ingen overskridelser av grenseverdiene. Det ble også gjort undersøkelser av nøtter og rosiner for lagringstoksinene aflatoksiner og okratoksin. Her ble det ikke funnet noen prøver med nivåer over kvantifiseringsgrensen.
Mattilsynet utførte i 2021 en kartlegging av blant annet mykotoksiner i 20 prøver av knekkebrød og kjeks/cookies fra norske dagligvarehandler, og ingen av disse prøvene inneholdt verken aflatoksiner, okratoksin A, DON, fumonisiner eller ZEA over nedre kvantifiseringsgrense.
I overvåkningsrapporten for fôr og fôrmidler fra 2021 fant Veterinærinstituttet at det i all hovedsak er lave nivåer av mykotoksiner i korn til fôr og ferdigfôr. Imidlertid vil mengde mykotoksiner i kornet variere med klimaet. Det kan derfor være store variasjoner fra år til år.
Hvorfor analysere?
Såkalt akutt mykotoksinforgiftning er forbundet med inntak av næringsmidler med høye konsentrasjoner av mykotoksiner. Inntak av lavere konsentrasjoner av toksinene over tid kan dessuten føre til en rekke helseplager hos både mennesker og dyr. Barn er særlig utsatt for negative helseeffekter av mykotoksiner i maten.
Aflatoksiner er blant de giftigste av mykotoksinene. Akutt aflatoksinforgiftning er svært skadelig for leveren og potensielt dødelig. De er også gentoksiske (skadelig for arvestoffet) og kreftfremkallende – særlig leverkreft er vanlig hos mennesker som har vært eksponert over tid.
Okratoksin A kan forårsake en rekke toksiske effekter i mennesker og dyr. Stoffet kan gi nyreskader, påvirke fosterutvikling og immunsystemet. I dyr kan stoffene dessuten være nefrotoksisk (toksisk for nyrene) og føre til nyrekreft, men disse endepunktene har ikke blitt påvist hos mennesker.
Akutt patulinforgiftning hos dyr kan medføre lever-, milt- og nyreskader, samt påvirke immunforsvaret negativt. Hos mennesker ser man gjerne kvalme, oppkast og diaré. Patulin regnes også for å ha gentoksiske effekter selv om det ikke er bevist at stoffet kan være kreftfremkallende.
Fusariumtoksiner kan være akutt toksiske for mennesker og være irriterende for hud og fordøyelsessystemet, og føre til diaré. Ved langtidseksponering hos dyr kan immunforsvaret svekkes. Zearalenone kan gi østrogene effekter og høyt inntak av dette toksinet kan føre til infertilitet – særlig hos gris. DON hemmer proteinsyntesen og er dermed forbundet med negative helseeffekter hos både mennesker og griser. Fumonisiner kan føre til kreft i spiserøret hos mennesker, og lever- og nyrekreft hos dyr.
Akutt ergotalkaloidforgiftning kalles ergotisme, og kan gi forstyrrelser i sentralnervesystemet (kramper, spasmer, diaré, kløe, mani, psykose, hodepine, kvalme og oppkast) og/eller koldbrann.
Mykotoksiner i fôr gir i hovedsak redusert produktivitet. Dyrene kan ha redusert appetitt, redusert fôrutnyttelse, vektstagnasjon eller –nedgang, økt sykdomsforekomst og nedsatt reproduktiv evne. Dette fører igjen til økonomiske tap.
Hvordan forebygge?
Ifølge Folkehelseinstituttets nettsider skal man unngå inntak av muggbefengt mat, spesielt frukt, bær, syltetøy og saft. Unngå å lage saft på nedfallsfrukt og andre råteskadede varer. Dyr bør ikke fôres med muggent fôr.
Mugg vokser vanligvis ikke i mat og fôr som har blitt produsert, håndtert og lagret på riktig måte. Skikkelige tørkeprosesser og korrekte lagringsforhold er effektive tiltak mot mugg og dermed også mot mykotoksiner i produktene.
Mykotoksiner vil vanligvis fordeles svært inhomogent/heterogent i et parti, og god prøvetakingspraksis er avgjørende for å oppnå representative analyseresultater. Fastsettelse av prøvetakings- og analysemetoder for offentlig kontroll av innholdet av mykotoksiner er gitt i kommisjonsforordning (EF) nr. 401/2006.
Grenseverdier for mykotoksiner i næringsmidler
Mykotoksiner er regulert gjennom EU-regelverket som Norge følger via EØS. Norge følger EU-regelverket for grenseverdier for mykotoksiner gjennom forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Mykotoksiner med fastsatte grenseverdier
Det er er fastsatt grenseverdier for flere mykotoksiner i næringsmidler, blant annet:
- Aflatoksiner
- Okratoksin A
- Patulin
- Deoksynivalenol (DON)
- Zearalenon
- Fumonisiner
- Citrinin
- Meldrøyealkaloider (ergotalkaloider)
Disse verdiene angir det høyeste tillatte nivået av et mykotoksin i et bestemt næringsmiddel for at det kan omsettes. I tillegg gjelder særskilte, lavere grenseverdier for næringsmidler beregnet til spedbarn og småbarn, fordi barn er mer sårbare for eksponering.
Nye EU-bestemmelser for T-2 og HT-2 samt justeringer for DON
EU har vedtatt nye reguleringer (EU 2024/1038):
- Nye grenseverdier for T-2 og HT-2 toksiner i ulike kornsorter og kornprodukter
- Senkede grenseverdier for DON i flere produkter, bortsett fra for havre, og korn beregnet på direkte konsum
- Nye grenseverdier for meldrøyesklerotier og meldrøyealkaloider
Disse endringene trådte i kraft i EU fra 1. juli 2024. Det har også kommet nye grenseverdier for for innhold av meldrøyesklerotier og meldrøyealkaloider i korn. Disse grenseverdiene er ikke implementert i Norge per september 2025, men man kan forvente at dette skjer etter hvert, med muligens noe modifikasjoner.
Analysemetoder og prøveprosedyrer
EU har også vedtatt nye krav til prøvetaking og analysering av mykotoksiner for kontrollformål. Den nye forordningen (EU 2023/2782) fastsetter metoder for prøvetaking og analyse som skal sikre at målinger er representative og pålitelige. Dette vil gradvis imålementeres slik at Norge også følger europeiske standarder.
Analyser - hva kan vi tilby?
Eurofins Food & Feed Testing Norway AS kan tilby analyse av alle de vanligste mykotoksinene, enten enkeltvis eller i pakker tilpasset ulike produkter. Vi har høy kompetanse innen dette området , og kan gi råd om hvilke toksiner som bør analyseres i ulike produkter.
Et utvalg av våre analyser:
- Aflatoksin B1, B2, G1, G2
- Okratoksin A
- Patulin
- NIV
- T2 og HT-2
- DON
- ZEN/ZEA
- Fumonisiner
- Meldrøye
Nasjonalt kundesenter
Tel: 945 04 161
mat@ftn.eurofins.com
Kilder
-
Regjeringen.no: Fremmedstoffer i mat- Mykotoksiner- T-2 og HT-2
-
Mattilsynet: Regelverk om muggsoppgifter i mat
-
Mattilsynet: Analyser av mykotoksiner i næringsmidler i 2024
-
Mattilsynet: Analyser av mykotoksiner i næringsmidler i 2023
-
FHI: Mykotoksinforgiftning (muggsoppforgiftning)– håndbok for helsepersonell
-
WHO: Mycotoxins