JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> PAH - Polyaromatiske hydrokarboner

PAH - Polysykliske aromatiske hydrokarboner

Sidebar Image

Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) er en samlebetegnelse på en gruppe aromatiske hydrokarboner(benzenringer) hvor 2 eller flere aromater er koblet sammen. Stoffene dannes under ufullstendig forbrenning og kjennetegnes ved at de er fettløselige, ikke-flyktige og kan fraktes over lange avstander. Stoffene kan også dannes under tilberedning av mat, som for eksempel under grilling eller steking.
Det er og har vært stort fokus på PAH på grunn av at de kan være kreftfremkallende.

Hva er PAH?

Polysykliske aromatiske hydrokarboner ble tidligere kalt tjærestoffer. Det er organiske forbindelser av karbon og hydrogen som er bygd opp av to eller flere aromatiske karbonringer, og omfatter hundrevis av ulike forbindelser. PAH-forbindelser dannes ved ufullstendige forbrenningsprosesser av organisk materiale, og spres gjerne i miljøet med sotpartikler eller festet på andre svevestøvpartikler. PAH er fettløselige stoffer som tas opp i kroppen, lagres i fettvev og akkumuleres i næringskjeden.

De vanligste kildene til PAH er forbrenning av kull, bensin og oljer. Skogbranner og vulkanutbrudd er de største naturlige kildene til PAH. En finner også PAH i tobakksrøyk, de kan også dannes i mindre mengder ved røyking, grilling og steking av næringsmidler. PAH vil dannes ved ordinær vedfyring i hjemmet. PAH-forbindelser har blitt brukt i kreosotimpregnering, steinkulltjære og i asfaltproduksjon.

Flere av PAH-forbindelsene er helseskadelige, og noen er også kreftfremkallende. Benzo[a]pyren trekkes frem som den mest kjente og brukes som en av flere markører for PAH-innhold i næringsmidler. Det er satt grenseverdier for benzo[a]pyren samt summen av de fire PAH-forbindelsene benzo[a]pyren, benzo[a]antracen, benzo[b]fluoranten og krysen i Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler og (EC) 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Grenseverdier finnes for blant annet fett og oljer, kakaoprodukter, røyket kjøtt, fisk og sjømat samt mat spesielt beregnet for spedbarn og småbarn.

European Food Safety Authority (EFSA) har definert 16 PAH forbindelser som en prioritert gruppe av stoffer med potensielt skadelige effekter for mennesker, som blant annet genotoksiske skader eller kreftfremkallende effekter. EFSA har også bestemt at Benzo[a]pyren brukes som en indikator for innhold av PAH i næringsmidler.

 

Figur 1: Typisk struktur for PAH, her vist som Benzo(a)pyren.

Analyse av PAH

Eurofins analyserer for PAH-forbindelser i mange ulike næringsmidler. De vanligste er de fire PAH-forbindelsene der det er vedtatt grenseverdier og de 16 PAH-forbindelsene, ofte kalt PAH EU 208/2005 (15+1), som er i fokus av EFSA.
Standardanalysene for PAH tilfredsstiller kravene til for slike analyser når det gjelder kvantifiseringsgrense (LOQ), men i flere tilfeller er det ønskelig å kunne dokumentere fravær av PAH med enda lavere nivåer. Eurofins har derfor utviklet og kan nå tilby analyse av PAH forbindelser med ny og lavere LOQ.

Tabellen under viser noen av mulighetene Eurofins tilbyr for PAH-analyser.

Test 

Parameter 

Standard LOQ 

Lavere LOQ 

PAH 4, inkl Sum PAH 4 

Benzo[a]antracen 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo[a]pyren 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo[b]fluoranten 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Krysen 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

PAH EU 208/2005 (15+1) 

5-Metylkrysen 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Benzo(c)fluoren 

1 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo-(j)-fluoranten 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo[a]antracen 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo[a]pyren 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Benzo[b]fluoranten 

0.5 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Benzo[ghi]perylen 

0.5 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Benzo[k]fluoranten 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Cyclopenta(c,d)pyren 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Dibenzo(a,l)pyren 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Dibenzo[a,e]pyren 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Dibenzo[a,h]antracen 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

  

Dibenzo[a,h]pyren 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Dibenzo[a,i]pyren 

1 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Indeno[1,2,3-cd]pyren 

0.5 µg / kg 

0.5 µg / kg 

  

Krysen 

0.5 µg / kg 

0.1 µg / kg 

 

Risikoprodukter

Produkter som er i risikosonen er typisk røkte og grillede produkter, tørkede urter, bananchips, skalldyr og skjell som er fanget i forurensede områder. Bladgrønnsaker kan også få et forhøyet nivå av PAH dersom de har dyrket i områder med atmosfærisk nedfall av PAH.

Helsefare/symptomer

De ulike PAH-forbindelsene kan ha noe forskjellige helseeffekter. Den kritiske effekten av PAH-eksponering er at stoffene er kreftfremkallende. Innånding av PAH-forurenset luft kan for eksempel føre til lungekreft. Ellers kan inntak av PAH føre til kreft som nevnt, hjerte-karsykdommer og fosterskader.

Regelverk i Norge og EU

Reguleringen rundt innhold PAH i næringsmidler er styrt fra EU via lovdata og finnes i Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler og i (EC) 1881/2006.

Referanser

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Food [1] - Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain
Commission Regulation (EC) No 1881/2006 of 19 December 2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs