JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Fagartikler >> Matbåren sykdom

Matbåren sykdom

Norge er i en særstilling når det gjelder mattrygghet med lavt smittepress blant husdyr og et relativt lavt antall av matbårne infeksjoner. Dette er et resultat av målrettet forebyggende aktiviteter via et godt utbygd mattilsyn og strenge regler for import av næringsmidler og levende dyr. Likevel registreres det tilfeller av matbåren sykdom også i Norge. Årlig registreres mellom 20-60 utbrudd og opptil tusenvis av sykdomstilfeller. Meldingspliktige infeksjoner blir innrapportert til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Ulike bakterier har avanserte strategier for å forårsake sykdom og det kan være utfordrende å finne ut hendelsesforløpet i et matbårent utbrudd.

Eksempler på matbåren sykdom forårsaket av bakterier

Les mer om sykdomsmekanismer, inkubasjonstid, varighet med mer for sykdommer forårsaket av bakterier:

Salmonella

Aktuelle smittekilder

Egg, kjøtt (fjørfe og svin), fisk, melkepulver, kakaopulver, krydder, sjokolade, grønnsaker og frukt.

Hovedsakelig aktuelt for importerte matvarer til Norge. Kan vokse ved lave temperaturer og produkter med lav vannaktivitet.

Forebyggende tiltak

  • Hindre import av næringsmidler, fôr og dyr med Salmonella
  • Unngå kontakt med ville dyr

Sykdomsmekanisme (Salmonella spp.): Bakterien produserer toksin i tarmen, kan forårsake salmonellose.

Symptomer: magesmerter, feber, oppkast og diaré


Sykdomsmekanisme (Salmonella typhi): Bakterien produserer eksotoksin som kommer seg i blodbanen, dvs. systemisk infeksjon, kan forårsake tyfoidfeber.

Symptomer: Feber, hodepine, kvalm, magesmerter, forstoppelse eller diaré


Les mer om Salmonella

EHEC (Enterohemorrhagic E.coli)

Aktuelle smittekilder

Fekalt forurenset mat, kjøtt fra storfe/småfe, grønnsaker, frukt, upasteurisert melk, ubehandlet drikkevann.

Forebyggende tiltak

  • God slaktehygiene
  • Tilstrekkelig varmebehandling - særlig viktig med gjennomsteking/-koking av farsemat
  • Vaske frukt og grønnsaker med rent vann
  • God hånd- og kjøkkenhygiene
  • Unngå kryssforurensning

Sykdomsmekanisme: Bakterien forårsaker tarmbetennelse, den produserer toksin i tarmen

Symptomer: magesmerter med diaré


Les mer om E.coli - STEC

Staphylococcus aureus

Aktuelle smittekilder

Oppskåret pålegg, majonessalat, kremkaker, ferdigmat, upasteurisert melk

Forebyggende tiltak

  • God håndhygiene
  • God kjølekjede, toksinet dannes ved 10-46 °C
  • Tilstrekkelig oppvarming dreper bakterien - men dersom toksin allerede er dannet, kan det ikke kokes bort

Sykdomsmekanisme: Varmestabilt toksin i maten

Symptomer: Kvalme, magesmerter, oppkast - kan ligne B. cereus emetisk syndrom


 

Campylobacter

Aktuelle smittekilder

Upasteurisert melk, forurenset vann i naturen, kryssmitte fra f.eks. rå kylling, dårlig hygiene ved grilling, kontakt med smittede dyr. Kan føre til campylobacteriose

Forebyggende tiltak

  • God hånd- og kjøkkenhygiene
  • Unngå krysskontaminering fra kjøkkenredskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt
  • Gjennomsteke fjørfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat
  • Tørre overflater

Sykdomsmekanisme: Bakterien formerer seg i tynntarmen, invaderer epitelet og gir betennelse. Den produserer også toksiner i tarmen.


Les mer om Campylobacter

Listeria monocytogenes

Aktuelle smittekilder

Kjølelagrede spiseklare produkter med lang holdbarhet. Røkt og gravet laks, rakfisk, reker, kjøttpålegg, pølser, kyllingprodukter, upasteurisert melk, ost og iskrem. Kan vokse ved kjøleskapstemperaturer og uten oksygen, f.eks. vakuumpakket mat i kjøleskap.

Forebyggende tiltak

  • Tilstrekkelig varmebehandling
  • Gode rutiner for renhold av utstyr og lokaler
  • Optimal soneinndeling
  • Overvåking av forekomst i miljø og produkter

Sykdomsmekanisme: Bakterien produserer eksotoksin som kommer seg i blodbanen, dvs. systemisk infeksjon. Kan forårsake listeriose.

Symptomer: Systemiske

Les mer om Listeria monocytogenes

Sporedannende bakterier: Bacillus cereus

Aktuelle smittekilder

Sporer er over alt i naturen og produksjonskjeden. Lett varmebehandlet ferdigmat med lang holdbarhet, pasta, ris, supper, gryter, grønnsaker, kjøtt, egg og meieriprodukter som melk og fløte. Oppbevaring av mat i romtemperatur.

Forebyggende tiltak

  • Holde sporeantall i råvare og produkt lavt, f.eks. bruke bestrålt krydder
  • Desinfeksjon med hypokloritt i produksjonslokalet/-utstyr.
  • Hold varmebehandlet mat varm (>60 °C), eller rask nedkjøling av maten

Sykdomsmekanisme: Toksin som bakterien har produsert i maten (cereulide) - emetisk syndrom.

Symptomer: Kvalme og oppkast - kan ligne S. aureus-matforgiftning


Sykdomsmekanisme: Bakterien produserer toksin i tarmen - diarésyndrom

Symptomer: Magesmerter og diaré - kan ligne Cl. perfringens matbåren sykdom


Les mer om Bacillus cereus

Clostridium perfringens

Aktuelle smittekilder

Proteinholdige matvarer (kjøttretter) og grønnsaker.

Forebyggende tiltak

  • Optimalt renhold (unngå "kjøkkenstammer" som etablerer seg)
  • Begrense sporer inn fra f.eks. grønnsaker og krydder

Sykdomsmekanisme: Bakterien produserer toksin i tarmen. Dannes under sporulering i tarmen.

Symptomer: magesmerter, kvalme og diaré, og ofte ledsaget av hodepine og lett feber - kan ligne B. cereus diarésyndrom


Les mer om Clostridium perfringens

Clostridium botulinum

Aktuelle smittekilder

Spesielt produkter som spises uten påfølgende varmebehandling. Hjemmeprodusert rakfisk og spekemat, hjemmehermetiserte frukt- og grønnsaksprodukter, honning.

Forebyggende tiltak

  • God hygiene ved produksjon av rakfisk og spekemat
  • Høyt saltinnhold
  • Lav lagringstemperatur,
  • pH <4,6
  • Konserveringsmidler
  • Konkurrerende mikroflora
  • Varmebehandling

Aktuelle smittekilder

Spesielt produkter som spises uten påfølgende varmebehandling. Hjemmeprodusert rakfisk og spekemat, hjemmehermetiserte frukt- og grønnsaksprodukter, honning.

Forebyggende tiltak

  • God hygiene ved produksjon av rakfisk og spekemat
  • Høyt saltinnhold
  • Lav lagringstemperatur,
  • pH <4,6
  • Konserveringsmidler
  • Konkurrerende mikroflora
  • Varmebehandling

Les mer om Clostridium botulinum

Oversikt over antall registrerte tilfeller av noen av de meldingspliktige matbårne sykdommene i Norge:

Meldingspliktige matbårne sykdommer

Kilde: Mattilsynet