JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Holdbarhet >> Kjemisk holdbarhet

Kjemisk holdbarhet av næringsmidler, hva er det?

Næringsmidler skal ha en definert utløpsdato, enten «best før», «best før utgangen av» eller «siste forbruksdag».

Det som er den begrensende faktoren til holdbarheten til et næringsmiddel er som regel den mikrobiologiske aktiviteten, i form av vekst av uønskede bakterier, gjær eller sopp. Men en annen viktig begrensende faktor er produktets kjemisk holdbarhet. Det som definerer kjemisk holdbarhet på et produkt er ofte forandringer i smak og lukt, men kan også være tap av essensielle stoffer som for eksempel vitaminer og karotenoider.

Har ditt produkt riktig holdbarhet?

Når det gjelder å sette riktig holdbarhet på sine produkter, er dette svært vanskelig. Særlig gjelder dette frosne produkter som skal ha lang holdbarhet og ikke har problemer med mikrobiologisk aktivitet. Det finnes i dag ingen fullgode metoder for å måle den kjemiske holdbarheten til et produkt, uten å foreta reelle lagringsforsøk gjennom ønsket lagringsperiode. Akselererte lagringsforsøk er en mulighet, men det kan også gi falsk trygghet da for eksempel høyere lagringstemperaturer kan gi andre oksidasjonsreaksjoner enn det som er vanlig ved lavere temperaturer.

Det er viktig at maten holder den riktige kvaliteten gjennom hele holdbarhetstiden.

Analyser

Eurofins Food & Feed Testning Norway AS er et akkreditert laboratorium som er godkjent for analyse av blant annet oksidasjonsprodukter. 

Kontakt

Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
Tel: 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com


Kjemisk holdbarhet

Oksidasjon

Under lagring av mat vil det foregå visse kjemiske reaksjoner som nærmest er umulig å stoppe. Oksidasjon er en reaksjon som settes i gang ved at for eksempel umettede fettsyrer gjennomgår en autooksidasjon i kontakt med oksygen fra luft, eksponering for lys eller katalytiske metaller. 

Oksidasjon →