JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Bisfenol A - ny riskovurdering i 2023

Bisfenol A risikovurdert igjen (2023)

Sidebar Image

Bisfenol A er en kjemisk forbindelse som er blitt produsert for å brukes i plast, både som en del av plastpolymeren og som et tilsetningstoff. Bisfenol A er et hormonhermende stoff og har vist seg å ha negative helseeffeketer hos mennesker. 
Mennekser kan få i seg bisfenol A gjennom mat og drikke som har vært i kontakt med plastbeholdere som inneholder bisfenol A, men også gjennom for eksempel kosmetikk (der bisfenol A også er blitt tilsatt). Bisfenol A er også blitt brukt til å produsere epoxy resins. 

I 2015 satte EFSA en ny, redusert og midlertidig grense for det tolerable daglige inntaket (TDI), en reduksjon fra 50 til 4 mg/kg kroppsvekt. I 2023 har det omfattende arbeidet medført en ny TDI på 0,2 nanogram per kilo kroppsvekt per dag, det vil si cirka 20 000 ganger lavere enn den tidligere TDI.
EFSA har videre sett på den gjennomsnittelige eksponeringen for bisfenol A og funnet at denne er større en anbefalte TDI for alle aldersgrupper. Steget videre blir derfor oppdaterte regelverk i forbindelse med tilltat bruk av bisfenol A i matkontaktprodukter (og kosmetikk).

Bisfenol A har blitt risikovurdert flere ganger. I 2023 konkluderte EFSA at det daglige immtaket mennesker får i seg av bisfenol A er for høyt. Konklusjonen kommer etter at EFSA har gjennomgått store mengder data som viser til potensiell helseskade for de som får bisfenol A i seg over tid. 

I 2024 foreslår Europakommisjonen et forbud mot bruk av bisfenol A i matkontaktmaterialer. Forbudet er nå ute på høring og det er mulig å gi innspill

 

Gjeldende regelverk

Bruk av bisfenol A reguleres i Norge i:
- Kommisjonsforordning (EU) 2018/213 av 12. februar 2018 om bruken av bisfenol A i lakker og belegg som er ment å komme i kontakt med mat
- Forordning (EU) 10/2011 (Plastforordningen), og 
- Forordning (EU) No 609/2013 (barnematforordningen)

Referanser

https://www.efsa.europa.eu/en/news/bisphenol-food-health-risk

https://www.fhi.no/ml/miljo/miljogifter/fakta/bisfenol-a-og-helserisiko---faktaar/

https://snl.no/bisfenol_A

https://www.regjeringen.no/no/sub/eos-notatbasen/notatene/2017/nov/matkontaktmaterialer-regulering-av-bisfenol-a/id2580296/

Bisphenol A in food is a health risk | EFSA (europa.eu)