JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Egg og holdbarhet

Ber om utvidet holdbarhet på norske egg

Sidebar Image

EU har innført en maksimal holdbarhet for egg på 28 dager fra verping. Denne endringen i forordning (EU) 2022/2258 om holdbarhetsmerking av egg som trådte i kraft i 2022, er begrunnet med det faktum at deler av Europa har dyrebesetninger som er bærere av Salmonella og dermed er det risiko for at egg inneholder Salmonella. I Norge har holdbarhetsdato for egg vært satt til 35 dager etter verping. Grunnen til at holdbarhetsdatoen i Norge er lengre, er at det er mindre utfordringer med Salmonella i norske besetninger. I EU vil man ha et likt regelverk for hele det indre markedet, og i utgangspunktet er det ønskelig med færrest mulig nasjonale unntak. Norge er medlem av EØS og dette medfører at Norge må følge dette reglementet til tross for at vi står i en særstilling når det gjelder tilstedeværelse av Salmonella hos norske produsenter.

I Norge er det et særskilt krav til fravær av Salmonella i besetninger som produserer egg. Eggprodusenter som leverer egg til eggpakkerier i Norge er underlagt et strengt reglement for å følge opp dette. Norge har siden 1995, hatt løpende overvåknings- og kontrollprogrammer for Salmonella. I tillegg til disse tilpasningene, har vi i Norge forskriftsfestet krav om ubrutt kjølekjede fra verping til egget når forbruker (jfr. Animaliehygieneforskriften, Kapittel VIII. Utfyllende nasjonale bestemmelser om temperaturkrav for egglagre mv.) Her er det krav om at egg skal oppbevares under maksimalt 12℃ under transport og levering fra produsent til forbruker. I tillegg er det vanlig praksis at forbrukere oppbevarer egg i kjøletemperatur. Nofima har tidligere gjort en undersøkelse for hvor lenge egg er holdbart. Her fant man at egg har lang holdbarhet (opptil 7 måneder etter at holdbarhetsdato var passert).

Dette skaper utfordringer for næringsmiddelindustrien. Særlig for eggprodusenter ute i distriktene hvor eggene bruker forholdsvis lang tid til å nå butikkene. Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruk- og matdepartementet har sendt inn søknad til Europa-kommisjonen hvor de ber om unntak fra de nye holdbarhetsreglene. 

Les mer om holdbarhet her.

 

Kilder: