JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Patogene bakterier i mel

Patogene bakterier i mel

Sidebar Image

Det har vært flere utbrudd i utlandet i den senere tid der mel har vist seg å inneholde sykdomsfremkallende bakterier slik som tarmbakterien E. coli. Noen grupper av E. coli bakterien kan forårsake sykdom hos mennesker og den mest kjente her er Shigatoksin-produserende E. coli (STEC).

I Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for 2021 har det blitt undersøkt om hvetemel på det norske markedet kan innholde Shigatoksin-produserende E. coli (STEC) på bakgrunn av beskrevne utbrudd i utlandet. Det viser seg at det er lav forekomst av STEC i hvetmel på det norske markedet. Det var funn av STEC i 2 % av prøvene (3/151 prøver) men STEC-variantene som ble funnet er ikke assosiert med alvorlig sykdom hos mennesker.

I USA og Canada har det vært utbrudd med STEC knyttet til mel og rå kakedeig i de senere år. Det er et pågående utbrudd (mars 2023) med Salmonella Infantis i USA der det antas at mel er smittekilden. Det finnes lite informasjon om hvordan mel blir forurenset med bakterier men korn vil være utsatt for evt. kontaminering på åkeren fra dyr og fugler. Kontamineringen kan også forekomme ved innhøsting (fra utstyr) eller i løpet av produksjonsprosessen.

Les mer om E. coli og Salmonella her (Link).

Referanser