JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> PFAS: Det største prosjektet noensinne om å forby et stoff i Europa

PFAS: Det største prosjektet noensinne om å forby et stoff i Europa

Sidebar Image

13. januar 2023 ble det sendt inn forslag til ECHA (European Chemical Agency) om å begrense bruken av PFAS i EU. Forslaget ble fremmet av Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, som har et pågående samarbeidsprosjekt. Landene har kartlagt bruken av PFAS og hvilken risiko stoffene utgjør for mennesker og miljøet.

Basert på dette, publiserte ECHA 7. februar forslag om å forby bruk og produksjon av PFAS i EU.

PFAS er en gruppe syntetisk produserte kjemikalier som er mye brukt i samfunnet. Felles for alle PFAS at de brytes ned svært sakte i miljøet og at de har negative helse- og miljøskadelige egenskaper. Det finnes mer enn 10 000 forskjellige typer PFAS.

Les mer om PFAS her

Forslaget skal nå diskuteres mellom ECHAs vitenskapelige komité for risikovurdering (RAC) og sosioøkonomisk analyse (SEAC), om det foreslåtte forbudet samsvarer med gjeldende lovkrav. Deretter starter den vitenskapelige behandlingen av forslaget.

Videre prosess blir en seks måneders offentlig høring med forventet oppstart 22. mars i år. Alle kan sende inn informasjon eller uttale seg om forslaget.

To vitenskapelige komiteer fra ECHA – Risk Assessment Committee (RAC) og Socio-Economic Assessment Committee (SEAC) – skal så presentere sine betrakninger som skal ferdigstilles innen 12 måneder i henhold til REACH-forordningen.

Til slutt vil EU-kommisjonen utarbeide et endelig forslag for en medlemslandsavstemning. Forbudet forventes deretter å tre i kraft i 2025.

Kilder:
Eurofins Consumer Product Testing