JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Tilsyn med spireprodusenter i 2023

Tilsyn med spireprodusenter i 2023

Sidebar Image

I 2023 kjører Mattilsynet tilsyn med godkjente næringsmiddelforetak som produserer spirer.

Det er krav om at spireprodusenter skal ha utført en fareanalyse og ha kontroll på aktuelle farer i sin produksjon.

Shigatoksinproduserende E. coli (STEC), Salmonella og Listeria monocytogenes er aktuelle farer i spireproduksjon. Frøene kan være forurenset med disse sykdomsfremkallende bakteriene og ved høy fuktighet og temperatur under spiring, kan bakteriene formere seg og utgjøre en fare for folkehelsen.

Forordning (EF) nr. 2073/2005 (Næringsmiddelhygieneforskriften) krever analyse av shigatoksinproduserende E. coli (STEC 0157, 026, 0111, O103, O145 og O104:H4) og Salmonella i spirer og frø til spireproduksjon.
Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer spirer, skal ta prøver for mikrobiologisk undersøkelse på det tidspunkt der det er størst sannsynlighet for å finne sykdomsframkallende bakterier, men aldri før 48 timer etter at spiringsprosessen har startet. Det er krav om både å ta innledende prøver av frøpartiet samt risikobasert prøveuttak av sluttproduktet.

I tillegg regnes spirer som spiseklar mat og det er dermed også krav om å foreta prøvetakning av Listeria monocytogenes i ferdigproduserte næringsmidler.

Les mer om:
Shigatoksinproduserende E. coli (STEC)
Salmonella
Listeria monocytogenes

Ta kontakt med oss for veiledning og analyser: 

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS
09450
mat@ftn.eurofins.com