JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Tilsynskampanje Listeria

Listeria monocytogenes – Mattilsynets tilsynskampanje avdekker svikt i rutiner hos produsenter av spiseklar sjømat

Sidebar Image

I 2021 gjennomførte Mattilsynet en kampanje rettet mot lakseslakterier og listeria-tiltak. Det ble gjort funn av Listeria monocytogenes (Listeria) i 12% av ferdigpakket, hel sløyd fisk og i 18% av lakseslakteriene, noe som viser viktigheten av kontinuerlig overvåking og kontroll med Listeria i denne delen av bransjen. Listeria i råvare utgjør en fare for forurensning av ferdigvaren det inngår i. I tillegg er det en fare for at råvare som inneholder Listeria kan kontaminere fremtidige produksjoner ved at produksjonsmiljøet blir kontaminert.

I perioden nov 2021 til april 2022 gjennomførte Mattilsynet en ny tilsynskampanje, denne gangen rettet mot produsenter av spiseferdig røykt og gravet laksefisk med en målsetting om å sikre trygg mat. Bakgrunnen for kampanjen var at Listeria vil kunne komme inn med råvare til foredlingsbedrifter og vokse opp på senere prosesstrinn, og dermed utgjøre en alvorlig helserisiko for utsatte forbrukere. Resultatene viser at 79% (!) av de kontrollerte produsentene må forbedre sine rutiner når det kommer til overvåking og kontroll av Listeria i råvare og miljø. Det ble også observert mangelfulle tiltak ved funn av Listeria både i sluttprodukt, produksjonsmiljø og råvare.

Mattilsynet mener det er svært bekymringsfullt at kampanjen avdekker omfattende kontrollsvikt hos de reviderte produsentene. Det varsles om at denne bransjen også i fremtiden vil bli fulgt opp.

Dette forventes av produsenter av spiseklar mat:

  • Grenseverdier for Listeria i spiseklare matvarer er lovregulert, og det er viktig at produsenter av spiseklar mat har god kontroll med Listeria under produksjon, samt tilstrekkelig dokumentasjon på overholdelse av grenseverdi.
  • Må kunne dokumentere at Listeria er fraværende i råvare, på kontaktflater og i ferdig produkt gjennom en hensiktsmessig overvåkingsplan
  • Dersom det påvises Listeria må man ha gode rutiner på plass for oppfølging av funn slik at det sikres at utrygge produkter ikke omsettes
  • Det er Mattilsynets klare anbefaling at produsenter av langtidsholdbar spiseferdig sjømat undersøker hvordan Listeria vokser i produktet og setter en trygg holdbarhet ut ifra dette. Alternativt kan holdbarheten på produktene reduseres. 

Listeria monocytogenes er en fryktet bakterie i matindustrien som hvert år fører til matbåren sykdom (listeriose) og tilbakekalling av produkter fra markedet. I 2022 ble det for første gang i Norge avdekket et listerioseutbrudd der antatt smittekilde var røykt laks. Fem personer ble syke. Sommeren 2023 ble det igjen rapportert om et utbrudd der antatt smittekilde var røykt laks. Hittil i 2023 har det blitt rapportert om 30 tilfeller av listeriose til MSIS, av disse er 20 tilfeller antatt smittet i Norge.

Det er ikke etablert en nedre infektiv dose for listeriose, og Listeria-bakterien kan gi svært alvorlig systemisk sykdom og død hos utsatte grupper av befolkningen. Når vi i tillegg vet at denne bakterien finnes overalt i miljøet, den overlever røyking, salting og frysing, samt vokser helt ned i kjøletemperatur, sier det seg selv at dette er en bakterie det må settes inn store ressurser for å holde i sjakk.

Mer informasjon om Listeria-bakterien finner du her.

Hva kan vi bistå med?

Som din kompetansepartner innen analysetjenester tilbyr vi gode verktøy som hjelper din bedrift til å møte utfordringer Listeria-bakterien bringer med seg:

Ta kontakt med oss for informasjon om:

  • Oppsett av prøvetakingsplan
  • Prøveuttak av miljøprøver og produktprøver
  • Mikrobiologiske undersøkelser og utviklingstrekk