JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Verdens mattrygghetsdag 7. juni

Verdens mattrygghetsdag 7. juni

Sidebar Image

I dag er det VERDENS MATTRYGGHETSDAG, og den retter oppmerksomheten i år spesielt mot matstandarder med slagordet: Matstandarder redder liv. Matbårne sykdommer rammer 1 av 10 mennesker over hele verden hvert år, og matstandarder hjelper oss å sikre at det vi spiser er trygt. 

Temaet for årets mattrygghetsdag faller sammen med 60-årsjubileet for Codex Alimentarius og oppfordrer forkjempere for mattrygghet i hele verden til å fokusere på viktigheten av å anvende standarder i alle aspekter av matproduksjon - fra råvarer til ferdig fremstilt mat.Matstandarder er innført for å beskytte oss forbrukere og utgjør et fundamentalt viktig grunnlag for å sikre trygg mat. Samtidig spiller standardene en viktig rolle i prinsippet om rettferdig handel i internasjonal praksis. Matstandardene har oppstått gjennom internasjonalt samarbeid mellom blant annet myndigheter, forskere, mikrobiologer, ernæringsfysiologer og leger. Standardene inneholder retningslinjer og krav for hvordan maten skal håndteres gjennom hele verdikjeden. I 1945 ble FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) stiftet, og i 1948 ble verdens helseorganisasjon (WHO) etablert. Begge organisasjonene har hatt en svært stor betydning for trygg mat og gjeldende matstandarder.

Les mer om verdens mattrygghetsdag og utviklingen av matstandarder på WHOs nettsider. Eurofins Food & Feed Testing Norway har som visjon å gi mattrygghet fra hav og jord til bord. Vi analyserer vi store mengder av produkter for å verifisere at maten som tilbys den norske forbrukeren er trygg, og vi gjør mer enn 800 000 tester av norsk mat hvert år. Våre e-læringskurs innen mattrygghet øker kompetansen i næringsmiddelbransjen. Over 9000 kurs er gjennomført i norske bedrifter. Vi har i tillegg webinarer, kurs og prosjekter som øker kunnskapen i hele verdikjeden.

Vi har i flere år organisert nasjonalt nettverk mot matsvindel, Nettverksgruppen om matsvindel, og vi har også et nettverk for kvalitetsledere, Eurofins kvalitetsnettverk, slik at vi kan dele kunnskap og sammen øke mattryggheten i Norge. Vi ønsker stadig nye medlemmer velkommen og det er plass for deg og din bedrift også!

Med sterk lågånd og kompetente medarbeidere vil vi fortsette å jobbe for å øke mattryggheten i Norge med våre laboratorieanalyser, rådgiving og kurs.

Vår visjon: Mattrygghet fra hav og jord til bord

WEBKURS - Matbåren sykdom

Onsdag 6. september | Kl. 10:00-11:15

De fleste som blir matforgiftet tror det er det siste måltidet de spiste som er årsaken til sykdommen. Men dette er som regel ikke tilfellet. Hvordan kan din bedrift bevare et godt omdømme selv når uhellet er ute? Ulike bakterier har avanserte strategier for å forårsake sykdom. Lær mer om hvordan bakterier klarer å etablere seg og skape sykdom hos mennesker.

Webkurset holdes av våre erfarne mikrobiologer Cecilie From og Hildegunn Iversen.

Mer informasjon og påmelding