JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Fagartikler >> PFAS i vin

Høye nivåer av PFAS (TFA) funnet i Europeisk vin

PFAS-funn i vin

En ny studie publisert av PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) i samarbeid med medlemsorganisasjonen Global 2000 har avdekket høye konsentrasjoner av TFA i vin. TFA er et stoff som de siste årene har fått økende oppmerksomhet, med økende bevissthet om dets tilstedeværelse i ulike miljømatriser (f.eks. vann, jord, sediment og planter) samt i humane prøver (f.eks. blod).

Hva er TFA og hvordan dannes det?

I henhold til OECDs definisjon fra 2021 er TFA klassifisert som et per- og polyfluoralkylstoff (PFAS) på grunn av sin fullt fluorerte metylgruppe. Dermed faller det inn under kategorien ultrakortkjedede PFAS (≤3 karbonatomer).

TFA dannes primært gjennom fotokjemisk nedbrytning av såkalte «F-gasser», som kjølemediene HFC-134a og HFO-1234yf. Det kan også dannes gjennom nedbrytning av legemidler og plantevernmidler som inneholder trifluormetylgrupper, som fluazinam.

TFA, PFAS og plantevernmidler

Det er økende interesse for sammenhengen mellom TFA og det nye begrepet «PFAS-plantevernmidler». PFAS-plantevernmidlers rolle som betydelige kilder til TFA som bidrar til lokal og regional forurensning av overflatevann og grunnvann, er for tiden et område som er gjenstand for aktiv vitenskapelig forskning. Selv om TFA ikke er klassifisert som bioakkumulerende, kan det konsentrere seg i planter – særlig i biomasse over bakken – og kan derfor finnes i plantebaserte matvarer.

TFA i vin

I PAN/Global 2000-rapporten ble totalt 49 viner analysert, både røde og hvite, økologiske og konvensjonelle, fra ulike EU-land, med årganger fra 1974 til 2023. Det ble ikke påvist TFA i viner produsert før 1988. Mellom 1988 og 2015 økte imidlertid TFA-konsentrasjonene betydelig, fra 13 000 til 40 000 ng/l. Deretter ble det observert en dramatisk økning i viner fra årgangene 2021–2023 (n=39), med en gjennomsnittlig konsentrasjon på 122 000 (maks. 320 000 ng/l). Prøver med forhøyede TFA-nivåer (>110 000 ng/l) hadde også en tendens til å inneholde høyere nivåer av plantevernmiddelrester. Det begrensede antallet økologiske vinprøver viste ikke signifikant forskjellige TFA-konsentrasjoner sammenlignet med de konvensjonelle.

TFA i juice og drikkevann

Tidligere forskning utført av Eurofins i samarbeid med Örebro universitet (Sverige; se lenke nedenfor), som rapporterte gjennomsnittlige TFA-konsentrasjoner på 34 000 ng/l i appelsinjuiceprøver hvor TFA ble påvist – sannsynligvis et resultat av bioakkumulering i frukten. TFA ble funnet i 12 av 14 konvensjonelle appelsinjuicer og i én av syv økologiske prøver. Forhøyede TFA-nivåer ble også observert i eplejuice, med et gjennomsnitt på 6 200 ng/l.

I tillegg har Eurofins undersøkt TFA-nivåer i drikkevann (se lenke til publikasjoner). I Sverige og Norge (n = 32) var konsentrasjonene mellom 70 og 720 ng/l, med et gjennomsnitt på 280 ng/l. I Danmark var TFA-nivåene generelt under kvantifiseringsgrensen. I Kontinental Europa ble det observert konsentrasjoner på opptil 2 700 ng/l (Paris). Tre EU-land har fastsatt retningsverdier for TFA i drikkevann: Tyskland (60 000 ng/l), Danmark (9 000 ng/l) og Nederland (2 200 ng/l).

Økende TFA-konsentrasjoner over tid

Figuren under viser TFA-nivåene for alle de 49 vinene som ble testet. Det er spesielt tydelig at vinene fra årgangene 2021 til 2024 har svært varierende nivåer av TFA, og at det totalt sett har vært en kraftig økning i TFA-nivåene.

Analysetjenester for TFA

Eurofins tilbyr analysetjenester for TFA og andre ultrakorte PFAS i vin og andre drikkevarer samt vann. Se oversikt i tabellen under:

Vin, juice, andre drikkevarer Analysekodepakke
Ultrakorte PFAS i juice og drikkevarer TFA, TFMS, PFPrA, PFPrS, PFEtS PLWBB
Drikkevann  
Ultrakorte PFAS i vann TFA, TFMS, PFPrA, PFPrS, PFEtS PLW98
Ultrakort PFAS inkl. TFPA i vann TFA, TFMS, PFPrA, PFPrS, PFEtS, 2,3,3,3/2,2,3,3-TFPA PLWB9

Det nødvendige prøvevolumet er 2 × 100 ml i våre PFAS-flasker for vann.

Produkter som vin, øl, juice og flaskevann skal helst sendes inn i original forbrukeremballasje. For mer informasjon, se vårt informasjonsmateriell.

Last ned informasjonsmateriell (engelsk)

Eurofins publications (studier)

PAN-studien: Study reveals alarming surge of forever chemical TFA in European wine | PAN Europe

Kontakt

Nasjonalt kundesenter
Tel: 945 04 161
mat@ftn.eurofins.com