Hva er transfettsyrer – og hvor kommer de fra?

Transfettsyrer er en type fettsyrer som har spesielle egenskaper. Vi finner små mengder naturlige transfettsyrer i fett fra drøvtyggere som også inkluderer meieriprodukter. Vi finner også transfettsyrer som er industrielt modifisert fra flerumettede fettsyrer. Slike industrielle transfettsyrer har vært benyttet i en rekke næringsmidler og er assosiert med ulike sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer. På grunn av dette er det satt en grenseverdi på hvor mye transfett det kan være i næringsmidler.
Hva er Transfettsyrer?
I naturen har de aller fleste umettede fettsyrer en vridning eller konfigurasjon av dobbeltbindingene som kalles cis konfigurasjon. Imidlertid finnes det forhold i vomma til flermagede dyr som gjør at det kan dannes enkelte naturlige transformer av fettsyrer. Når vi i dagligtale snakker om transfett er dette gjerne koblet til industrielt modifisert fett. Bakgrunnen for at fettet modifiseres er at produsentene ønsker å forandre strukturen på fett/oljer i henhold til smeltepunkt og krystallinitet. En av disse industrielle metodene kalles hydrogenering, og utføres i en prosess der hydrogen blir blåst gjennom en olje under gitte temperaturer, trykk og katalytiske betingelser. Man «herder» da fettet. Hydrogeneringen av oljen fører til at dobbeltbindingene tilføres et hydrogenatom slik at de blir mettet. Hvis herdeprosessen stoppes før alle dobbeltbindingene er «mettet» blir resultatet et partielt herdet fett som da vil inneholde en del mellomprodukter av transfettsyrer.
Risikoprodukter
Typiske produkter som kan inneholde transfettsyrer er ulike margariner inneholdende partielt hydrogenert fett, samt kornbaserte tørrvarer som for eksempel kjeks. Importerte ferdigprodukter som supper og nudler kan også inneholde transfettsyrer.
Helsefare/symptomer
Inntak av transfettsyrer er korrelert til en rekke negative helseeffekter slik som hjerte/karsykdommer, nervesykdommer, diabetes type 2 etc. På bakgrunn av dette anbefaler myndighetene å redusere inntak av transfettsyrer.
Hvordan forebygge?
I norskproduserte produkter er ikke innhold av transfettsyrer noe større problem. Men oppmerksomhet burde imidlertid bli rettet mot import av nye næringsmidler som kan inneholde større mengder transfettsyrer og bør derfor testes regelmessig. Dette gjerne på grunn av at det er forskjellig regelverk, i ulike land, når det gjelder transfettsyrer.
Regelverk i Norge og EU
Siden det er knyttet negative helseeffekter til inntak av transfettsyrer ønsker helsemyndighetene å redusere transfettsyrer i næringsmidler. Grenseverdien for transfett er i Norge satt til maks 2 gram transfett pr 100 gram fett i en matvare. Naturlig transfett fra meieriprodukter omfattes ikke av reguleringen. Det er i dag ikke krav til produsentene til å oppgi mengde transfett i produktene.
Gjeldende forordning er EU 1925/2006 artikkel 8, vedlegg 3, del B, M7.
Analyser/ Hva kan vi tilby
Når transfettsyrer i næringsmidler skal analysers, er det viktig å vite opprinnelse til fettet i produktet. Dersom produktet inneholder marine fettsyrer, kan ordinære analyser for transfettsyrer gi muligheter for falsk positive resultater.
For analyser av transfettsyrer, ta direkte kontakt med laboratoriet (Mat@ftn.eurofins.com) for valg av riktige analyser for ditt produkt.