Mandat: Nettverksgruppen om Matkriminalitet
1. Formålet med nettverket
Samarbeid på tvers i matens verdikjede, for å beskytte mot matkriminalitet. Øke kompetansen innen næringen ved deling av saker, caser, egne erfaringer, problemstillinger osv. Forebygge saker med matkriminalitet, samarbeide for å få til en best mulig sårbarhetsvurdering og risikoreduserende plan.
2. Målsetning med nettverket
- Skape et trygt forum for næringen for erfaringsutveksling og kompetanseheving innenfor matkriminalitetsaker.
- Være et tydelig nettverk i Norge som gjør det mindre attraktivt for kriminelle å gjennomføre matkriminalitets-aktiviteter i landet.
- Etablerer kommunikasjonskanal med Mattilsynet sin avdeling som arbeider med matkriminalitet.
- Jobbe for å etablere et system for tidlig varsel om matkriminalitetsaker som kan berøre nettverksmedlemmene.
3. Medlemmenes rolle i nettverket
- Det forventes at deltakerne bidrar med erfaringsutveksling med saker innenfor matkriminalitet. I løpet av 24 måneders medlemskap skal alle bedrifter i nettverket ha delt en case, problemstilling, innspill til tema, o.l.. Kan gjøres anonymt eller presentere selv i møtene.
- Medlemmene i nettverket står fritt til selv å foreslå diskusjonstema innenfor matkriminalitet.
- Saker/forslag til temaer meldes til Eurofins Food & Feed Testing Norway AS i god tid, og ikke senere enn 30 dager, før møteinnkallinger sendes ut. Møteinnkalling målsetter vi å sende 3 måneder før møtet. Tentativ agenda målsetter vi å sende ut 30 dager før møtedato. Møtedato for neste møte avtales fra møtet til møte (1/2 år i forveien).
- Deltakerne i nettverket oppfordres til å bidra til spredning av kompetanse av matkriminalitet innenfor sine organisasjoner.
- Forumets medlemmer kan inviteres til å holde innlegg på møter i nettverket.
- I tillegg kan eksterne foredragsholdere inviteres.
- Nettverkets medlemmer skal ikke bruke nettverket som en salgskanal, nettverket skal sees på som en informasjonsinstitusjon.
- Bedriften som drifter nettverket skal ikke bruke den informasjonen og kunnskapen som kan komme bedriften til gode. Det skal begrenses til å tilfalle nettverket, og ikke bedriften som drifter nettverket generelt med tanke på eksempelvis annen aktivitet.
- Det er bestemt at Mattilsynet ikke skal være medlem, men ønsker kunnskapsdeling fra Mattilsynet. De kan delta på deler av møtet ved invitasjon.
Informasjon som kommer frem i nettverkets møter og informasjonsutveksling er under Chatham Rules:
“When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed.”
Kilde: Chatham House
Oversatt: Når et møte, eller deler av det, holdes under Chatham House Rule, står deltakerne fritt til å bruke den mottatte informasjonen, men verken identiteten eller tilknytningen til foredragsholderen eller noen andre deltakere, kan bli avslørt.
4. Ansvar for drifting av nettverket
Eurofins Food & Feed Testing Norway AS er blitt valgt til å drifte nettverket, dette ansvaret holdes for 12 måneder av gangen. Nettverkets medlemmer kan foreslå endring med et punkt til møteinnkallelse året etter, dette meldes inn minimum 30 dager før møtet som avholdes på høsten. Bytte av bedrift som drifter nettverket vil igangsettes fra års-skiftet.
Drifting av nettverket deles opp i to oppdrag:
- Oppdrag A – Administrasjon og planlegging av møter:
- Planlegge agenda for nettverksmøtene, inkludert å invitere foredragsholdere
- Sende ut invitasjon til nettverksmøter. To møter pr år, vår (april/mars) og høst (oktober/november)
- Organisere møtelokale og bevertning
- Praktisk gjennomføring av møtene
- Oppdrag B – Overvåking, nyhetsbrev og ta imot tips:
- Ta imot anonyme saker fra medlemmene i nettverket, benyttes som erfaringsutveksling til nettverksmøtene
- Overvåke nyhetssaker om matkriminalitet og andre temaer som kan påvirke forsyningskjeden
- Utarbeidelse av nyhetsbrev om matkriminalitet, og saker som kan bistå i medlemmenes arbeid innen sårbarhetshåndtering
- Sende ut nyhetsbrev om matkriminalitetssaker, estimert 10 ganger i året
- Tilrettelegge for et lukket online forum
5. Medlemsavgift
Medlemsavgift betales til den bedriften som drifter nettverket. Avgiften skal dekke blant annet:
- Møtelokale, bevertning og lunsj til nettverksmøtene
- Overvåkning av nyheter om matkriminalitet
- Utarbeidelse av nyhetsbrev om matkriminalitet, og saker som kan bistå i medlemmenes arbeid innen sårbarhetshåndtering
- Drifting og gi tilgang til lukket internettside for nettverksgruppen på nettverksdrifter sin hjemmeside
- Generell administrasjon, inkludert håndtere innmeldinger og utmeldinger, innkallinger til møter og sette opp agenda
(For medlemskapsperioden okt.2018 – okt. 2019 var avgiften for nettverksmedlemskap 7 000,- NOK eks mva for to deltakere fra samme bedrift)
(For medlemskapsperioden okt. 2019 – okt. 2020 var avgiften for nettverksmedlemskap 10 000,- NOK eks mva for inntil fire deltakere fra samme bedrift)
(For medlemskapsperioden jan. 2021 – des. 2022 var avgiften for nettverksmedlemskap 10 500,- NOK eks mva for inntil fire deltakere fra samme bedrift.)
For medlemskapsperioden jan. 2023 – desember 2023 settes avgiften for nettverksmedlemsskap 11 000,- NOK.
Per 2022 er det 29 medlemsbedrifter i nettverket. Estimerte kostnader for å drifte oppdrag A og B i punkt 4, dekkes ikke fullstendig av inntektene knyttet til medlemskapsavgift. Dette mellomlegget dekkes inntil videre av Eurofins Food & Feed Testing. Dette er en del av Eurofins Food & Feed Testing Norway sitt samfunnsoppdrag. Ved en evt endring av denne beslutningen vil dette varsles før høsten møte i den inneværende perioden.
6. Utmelding
Utmelding for det kommende året må kommuniseres skriftlig innen 20. desember kl 12.00 inneværende år per e-post. Utmeldingen er aktivert bekreftelse for utmelding er mottatt.
Er det kommentarer til mandatet eller informasjon som ønskes formidles til bedriften som drifter nettverket kan følgende kontaktinformasjon benyttes:
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
Tel: 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com