JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro Testing >> Uttaksbeskrivelser >> Uttaksbeskrivelse jordprøver fra private hager

Uttaksbeskrivelse jordprøver fra private hager

Sidebar Image

Jordanalyser er en god investering uansett størrelsen på hagen. Analysene gir kunnskap om næringsstatus i jorda og gir grunnlag for å planlegge neste års hagesesong. Riktig gjødsling og kalking bidrar til å gi plantene så optimale vekstforhold som mulig.

 

Opplever du dårlig vekst på deler av plenen eller i kjøkkenhagen, er en jordanalyse et godt sted å begynne for å bedre på forholdene. Det samme gjelder om du har gjort tiltak etter tidligere problemer og ønsker å sjekke om forholdene har bedret seg. Har du et nytt spennende område av hagen som skal planlegges, kan en jordanalyse gi et grunnlag for å vurdere hvilke planter som kan trives der, eller hvilke tiltak som må gjøres for å lage optimale forhold for de plantene du har planlagt å bruke.

Uttak av jordprøver er ikke vanskelig og du trenger ikke noe spesielt utstyr for å få det til.

Slik gjør du det 

  1. Jordprøven som skal sendes inn skal være representativ for den delen av hagen en ønsker å undersøke. En representativ prøve bør bestå av 7-10 delprøver tatt jevnt fordelt over det aktuelle arealet.

  2. Skrap bort det øverste jordlaget. Dette skal ikke være med i jordprøven som skal analyseres.

  3. Bruk en spade og lag en «vegg» ca 15-20 cm dyp. Ta ut et tynt sjikt langs veggen. Dette er å regne som en delprøve.

  4. Bland 7-10 delprøver i en bøtte.

  5. Ta ut ca 1/2 liter godt blandet jord og legg det i esker (gjerne 1/2 melkekartong eller tilsvarende) evt i en sterk pose.

  6. Merk esken med navn og dato. Skal du sende inn flere prøver fra flere deler av hagen samtidig, må du også merke prøvene med individuelle prøvenummer. Husk å notere deg hvilken prøve som kommer fra hvilket område i hagen, slik at du kan skille disse fra hverandre når du får resultatene i retur.

  7. Fyll ut et bestillingsskjema for private hager på denne lenken.

  8. Dersom prøvene er veldig våte kan det være lurt å la den stå til tørk noen dager før innsending.

  9. Legg bestillingsskjemaet sammen med prøveeskene i en kraftigere eske (for eksempel en Norgespakke). Fyll opp ledig plass i esken med sammenkrøllet avispapir eller lignende. Da reduseres faren for at prøveeskene blir knust underveis i posten. Innsending av jordprøver i konvolutt anbefales ikke!

  10. Du vil normalt motta analyseresultatene etter ca 5-6 uker. Prøver innsendt om høsten kan ta noe lenger tid.

 

Medlem av Det Norske Hageselskap?

Det norske hageselskap gir veiledning om anlegg og stell av plen og hage. Trenger du hjelp til å tolke jordprøveresultatene, eller råd om hagestell generelt, kan du ta kontakt med Hageselskapet. Fyller du inn ditt medlemsnummer i Hageselskapet på vårt bestillingsskjema, sender vi kopi av dine analyseresultater til Hageselskapet, slik at de har dem når du tar kontakt. Dette påvirker ikke prisen på analysene. Les mer her