JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro Testing >> Fagartikler >> Kan flomskadet grovfôr brukes til dyr?

Kan flomskadet grovfôr brukes til dyr?

Sidebar Image

Store deler av Østlandet opplevde ekstrem tørke i juni, noe som for mange resulterte i redusert avling på 1. slåtten. I august kom det derimot så mye regn på kort tid at mange opplevde flom og jordskred. Jorder ble oversvømt og rundballer fløt nedover elver eller stod delvis i vann. Kan noe av dette grovfôret reddes og brukes til dyra?

I en sesong hvor det generelt kan bli mangel på fôr, er det viktig å vurdere alle muligheter for å dekke behovene i produksjonen. Uavhengig om fôret er ferdig pakket i rundballer, står igjen på flomutsatte jorder eller om du bare har lite fôr på gården så er det fornuftig å ta en eller flere analyser. 

Hvilke analyser skal jeg velge?

Mistenker du fôrmangel er det ekstra viktig at du analyserer næringsinneholdet i foret. Våre erfaringer og sammenligninger fra tidligere år med tørke tilsier at selv om volumene er lavere så kan næringsinneholdet i fôret være godt. Det er viktig å ta med seg i fôrplanleggingen. Ulike dyregrupper har ulike behov og ved å tilpasse fôringen kan du utnytte fôret maksimalt og ev. kjøpe inn fôr som kompletterer eget grovfôr.

 Hvorfor er det ekstra viktig å analysere et flomskadet fôr?

En flomskadet eng vil trolig være dekket av slam. Dette slammet kan inneholde alt fra jordpartikler til forurenset vann og kloakk. Dette er uheldig både med tanke på uønskede mikroorganismer og jordinnblanding, som begge kan forringe kvaliteten på fôret og redusere lagringsstabiliteten. Hvis du tror at fôret er brukbart bør den hygieniske kvaliteten på fôret analyseres og vurderes.

 Hva er hygienisk kvalitet?

Både jord og slam fra flomvann tar ofte med seg uønskede mikro-organismer som sopp, sporer og bakterier til grovfôret, som igjen kan være helseskadelig for dyra eller påvirke melkekvaliteten. Flomvann som kommer inn i en rundball kan delvis føre til utvasking av næringsstoff, men også påvirke lagringsstabiliteten i ensilert fôr. 

Man vil alltid unngå en oppblomstring av mugg- og gjærsopp i fôret. Spesielt muggsopp kan gi helseproblemer hos dyr, da mange arter produserer giftstoffer som igjen kan gi akutte og kroniske forgiftningssymptomer hos dyra. Mye gjærsopp i fôrmassen kan også føre til varmgang i fôret etter åpning. Da brytes verdifulle næringsstoffer ned, samt smakelighet reduseres. I tillegg kan pH heves slik at skadelige bakterier og muggsopp får bedre vekstvilkår.

 En analyse av den hygieniske kvaliteten vil hjelpe deg å vurdere om fôret faktiskt kan brukes til dyrefôr. Hvis det kan brukes, bør fôret brukes så fort som mulig slik at ikke kvaliteten reduseres over tid. 

Som en ekstra sikkerhet bør ikke flomskadet fôr brukes til drektige dyr eller veldig unge dyr da disse dyregruppene er spesielt sensitive for dårlig hygienisk kvalitet. Vær også obs hvis flomskadet fôr gis til melkeku, da foret kan ha økt innhold av sporer. Sporer i melk gir kvalitetstrekk og vil kunne føre til store kostnader for bonden.

Langsiktige problemer kan oppstå

Naturlig i jord og vann finnes det mange ulike bakterier. Flere av disse kan kapsle seg inn i sporer. Sporene er mer motstandsdyktige mot blant annet høye temperaturer og desinfeksjonsmidler enn bakterien i seg selv. Får de først fotfeste i fjøset kan de være vanskelig å bli kvitt.

 Askeinnhold i grovfôr som vokser på jorder utsatt for flom

Analyser fra tidligere år med flom har vist at utsatte jorder, med grovfôrvekster, ofte har et høyt askeinnhold i det høstede grovfôret. Aske er den uorganiske delen av grovfôret. Blir innholdet av aske høyt er dette en indikasjon på jord- og /eller slaminnblandning. Det kan da være vankselig å få til en god ensilering av et slikt fôr og dessuten bør man være forkiktig med å fôre dyrene med et grovfôr hvor askeinnholdert er høyt.

 Som standard analyserer vi aske i alt ensilert fôr med kjemiske analysemetoder. Dette gir sikre analysesvar også ved høyt askeinnhold. I flomskadet fôr som ikke er ensilert anbefaler vi kjemisk askeanalyse. Merk prøvene med flomskade så ordner vi resten.

Jordinnblandning i fôret vil ha betydning for resultatene av analysen

Har du jordinnblanding i fôret vil dette også ha betydning for resultatet på de organiske komponentene på analyserapporten. Grunnen er at jordforurensningen vil inngå i det totale tørrstoffet og dermed påvirke den prosentvise fordelingen av de andre parametrene, slik som energi, protein og fiber.

Gjæringskvalitet

Mistenker du at ensileringsprosessen har tatt skade av flommen? I vår basis- standard- og proffpakke får du med analyserte NIRs-verdier av melkesyre, eddiksyre, ammoniakk og pH, samt en kalkulert verdi på smørsyre. Eurofins Agro har også utviklet en konserveringsindeks som gir deg en indikasjon på hvor vellykket ensileringsprosessen har vært. Bruk denne aktivt når du vurderer fôret.

Vi analyserer selvsagt også utvidet gjæringskvalitet med kjemiske analysemetoder. Vår pakke med gjæringskvalitet gir deg en god oversikt over de viktigste gjæringsproduktene i fôret ditt.  

Oppsummert
1. Analyser fôret for næringsinnehold for å legge opp fôrplanleggingen.
Du kan ha bedre fôr enn du tror.
2. Analyser den hygieniske kvaliteten.
Det er en billig måte å unngå problemer i produksjonen
3. Vurder hvilke dyregrupper som får hvilket fôr.
 
 Eurofins Agro kan landbruksanalsyer

Hos Eurofins Agro kan vi hjelpe deg med de analysene du behøver. Her finner du prislister og her er beskrivelse på innsending av grovfôr til analyse.

Har du spørsmål om analyser og innsending av prøver, er det bare å ta kontakt med våre hyggelige fageksperter. Dette kan du gjøre du på mail grovfor@eurofins.no eller telefon 92 23 99 99. Vi er også på Facebook og kan kontaktes via messenger.