JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Grovfôranalyser >> Drøvtyggere >> N-indeks

N-indeks

Sidebar Image

Nitrogen (N) er avgjørende for gressplantenes vekst og proteinoppbygging. For ensilasje i vanlig eng har Eurofins Agro utviklet N-indeks. Sett i sammenheng med grovfôrets proteininnhold, vil N-indeksen gi deg en indikasjon på om nitrogentilførselen har vært optimal gjennom vekstsesongen. Protein består av ulike aminosyrer, som alle inneholder nitrogen. Riktig tilførsel av nitrogen er derfor viktig både for avlings-mengden og for grovfôrets proteininnhold. Sammen med høstetidspunkt er det nitrogengjødsling som påvirker proteininnholdet i grovfôret mest.

 

Hva forteller N-indeks

I beregning av N-indeks er flere viktige variabler tatt hensyn til, herunder fôrets innhold av NDF (fiber) og ulike fraksjoner av ammonium. Sammen med grovfôrets proteinninnhold, vil N-indeks kunne gi en indikasjon om høstetidspunkt og/eller nitrogengjødsling har vært optimal.

  • Ligger N-indeks mellom 95 og 105 indikerer det at nitrogentilgangen har vært optimal i forhold til høstetidspunkt.
  • Ligger N-indeks lavere enn 95 har N-gjødsling har vært utilstrekkelig, eller gresset er slått for sent.
  • Ligger N-indeks over 105 har N-gjødsling har vært for høy eller gresset er for tidlig slått.

For å finne ut om det er gjødselmengden eller høstetidspunktet som bør justeres, kan N-indeks sees i sammenheng med proteininnholdet i fôret, slik figuren nedenfor viser.

Når både N-indeks og proteininnhold er høyt, er det verken behov for mer N-gjødsling eller endring i høstetidspunkt. Hvis begge deler er lavt har plantene behov for mer N-gjødsling til både vekst og proteinoppbygging.

Er derimot N-indeks lav, men proteininnholdet høyt, tyder det på at plantene har hatt nok nitrogen, men for kort tid til å omdanne det til biomasse. Seinere høstetidspunkt neste sesong vil gi plantene tid til å utnytte det tilgjengelige nitrogenet.

Når N-indeks er høy, men proteininnholdet lavt har det også vært nok nitrogen. Mer N-gjødsling er altså ikke nødvendig, men proteininnholdet kan økes ved å høste tidligere.

 


Forholdet mellom sukker og protein

Ved en vellykket ensileringsprosess vil melkesyrebakterier forbruke sukker til å senke pH og stabilisere fôret. Denne pH senkningen bør skje raskt slik at viktige næringsstoffer i gresset, slik som protein, blir brutt ned i så liten grad som mulig. Gress produserer sukker gjennom fotosyntesen. Sterk solstråling vil gi en større fotosyntese og dermed også en høyere sukkerproduksjon. På natten, når sollyset ikke er tilstrekkelig for å holde fotosyntesen i gang, tømmes sukkerlageret. Det kan derfor være optimalt å høste gresset på ettermiddagen etter en solrik dag. Da er gjerne sukkerinnholdet på sitt høyeste.
En optimal N-indeks, i målområde 95 til 105, indikerer at forholdet mellom protein og sukker var som ønsket under høste-tidspunktet. Er derimot N-indeksen lav, er dette en indikasjon på lite sukker i gresset ved høsting.

Indeksene inngår i analysepakkene Standard og Proff

Hos Eurofins Agro får du nå med beregning av N-indeks og S-indeks i analysepakkene Standard og Proff. Disse indeksene sier noe om hvorvidt nitrogen og svovelgjødslingen har vært optimal for gresset, og gir deg verdifull kunnskap som du kan utnytte i neste vekstsesong for å optimalisere din gjødsling og dyrkingspraksis. Målet er god utnyttelse av gressets vekstpotensial og tilførte næringsstoffer, noe som er bra både for miljøet og for lommeboka.

 

Grovfôranalyse til drøvtyggere >

 

N-Indeks gress