Trygg matkultur
Trygg matkultur handler om hvordan alle ansatte – fra ledere og administrasjon til operatører – tenker om mattrygghet, hvilke holdninger de har, og hvordan de tar ansvar i sitt daglige arbeid for å sikre at maten som produseres er trygg. En sterk og positiv matkultur bidrar til å redusere risikoen for matbårne sykdommer, tilbakekallinger og andre farer knyttet til utrygg mat.
Lovverk og standarder
Trygg matkultur – også kalt næringsmiddeltrygghetskultur i lovverket – ble tatt inn i næringsmiddelhygieneforskriften i 2021. Her stilles det konkrete krav til både ledelsen, driftsansvarlige og alle ansatte. Fokus ligger på forpliktelse, lederskap, kommunikasjon og kunnskap, og alle medarbeidere skal være involvert i arbeidet. Dette bygger videre på prinsippene som tidligere var introdusert gjennom Codex.
Allerede i 2018 lanserte GFSI (Global Food Safety Initiative) krav og en veileder for trygg matkultur. Siden da har utvikling og forbedring av matkultur blitt en del av GFSI-godkjente standarder som BRCGS og FSSC 22000. FSSC 22000 har også laget en egen veileder som kobler GFSI-kravene til punktene i ISO 22000, med vekt på kommunikasjon, opplæring, tilbakemeldinger og målinger.
I BRCGS finner vi kravene til trygg matkultur i kapittel 1 – Ledelsens forpliktelse. Her er det et ufravikelig krav at virksomheten skal ha en positiv matkultur, og at det skal utarbeides og gjennomføres en plan eller et program for å utvikle og forbedre denne.
Kravene til trygg matkultur er i tillegg blitt ytterligere styrket i versjon 9 av BRCGS og versjon 6 av FSSC 22000.

Global Food Safety Initiative (GFSI) har definert trygg matkultur som følgende:
A food safety culture as the shared values, beliefs and norms that affect mind-set and behaviour toward food safety in, across and throughout an organization.
Plan for trygg matkultur
En plan/program for trygg matkultur skal inneholde flere punkter. GFSI har satt følgende minimumskrav:
- En klar og åpen kommunikasjon om mattrygghet (produkttrygghet)
- Opplæring med fokus på å skape en positiv adferd rundt trygg mat
- Tilbakemelding fra ansatte som kan brukes til å forbedre trygg mat arbeidet.
- Ytelsesmåling på produktsikkerhet, ekthet, lovlighet og kvalitetsrelaterte aktiviteter som skal være med på å hjelpe hvordan man skal kunne arbeide med å kontinuerlig forbedre trygg matkultur i bedriften.
For BRC ligger også et tilleggskrav om at den skal inneholde betraktninger om atferdsendringer som kreves for å opprettholde og forbedre mattrygghet (produkttrygghet).
← RådgivningVerktøy
Det finnes flere verktøy for å forbedre trygg matkultur. Dette kan være å øke fokus fra ledergruppen, skape forventninger, etablere fokusområder, opprette et eget opplæringsprogram eller styrke den interne kompetansen.
Det er viktig at planen for trygg matkultur holdes vedlike og kontinuerlig oppdateres med mål, delmål og tydelige tidsfrister med ansvarlige for gjennomføringen.
Kontakt
Ønsker du å lære mer om trygg matkultur, få inspirasjon og råd og verktøy som du kan bruke i din bedrift til å måle trygg matkultur?
Ta kontakt med oss!
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
Tel: 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com