JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> MCPD og Glycidol i fett og oljer

MCPD og Glycidol i fett og oljer

Sidebar Image

Monoklorpropandiol (MCPD), glycidol og derivater av disse (særlig 2-MCPD og 3-MCPD) er forbindelser som kan dannes ved høye temperaturer (>200°C) og kan ha negative helseeffekter (kreftfremkallende).

Hva er MCPD og glycidol?

Monoklorpropandiol (MCPD), glycidol og deres derivater er prosesskontaminanter som dannes ved høye temperaturer (>200 °C) og/eller ved raffinering av fett og oljer. Mengden av MCPD og glycidol som dannes er avhengig av både kvaliteten på fettet og hvor intense produksjonsbetingelsene er, med spesielt fokus på varme. MCPD kan forekomme i næringsmidler som har høyt fett- og saltinnhold hvis produktet utsettes for høy varme. Det kan f.eks. være i produksjon av soyasaus og hydrolysert vegetabilsk protein og det kan være ved steking av bakevarer eller under røyking av kjøtt- og fiskeprodukter.

Figur 1: Struktur av MCPD isomere og deres estere samt Glycidol og Glycidylestere.

Hvordan dannes MCPD og glycidol?

2-MCPD-estere, 3-MCPD-estere og glycidylestere (GE) kan dannes i raffineringsprosessen til fett og oljer når disse blir varmet opp til høye temperaturer. Denne type oppvarming gjøres i industrielle prosesser for å fjerne uønsket smak, lukt og farge. Oppvarming av olje skjer også under matlaging, for eksempel der fett og olje er ingrediens og der det brukes til steking. I tillegg til temperaturbehandling er råmaterialets kvalitet en viktig faktor.

Hvilke produkter kan det finnes i?

De høyeste konsentrasjonene av 3-MCPD-estere og GE finnes typisk i raffinert palmeolje da denne oljen har høyt innhold av diglyserider som gjør at oljen er særskilt utsatt for å danne 3-MCPD-estere og GE. Raffinert vegetabilsk olje som solsikkeolje, kokosfett og soyaoljer, samt raffinerte marine oljer (som fiskeolje til omega-3 tilskudd) vil også ha risiko for å inneholde 3-MCPD-estere og GE. Siden MCPD og Glycidol og deres estere først og fremst dannes fra mono- og diglyserider ser man ofte at oljer med høyt innhold av disse har et større innhold av MCPD og Glycidol.

Toksisitet

Ved fordøyelse brytes 3-MCPD-estere og glycidylestere ned til de organiske komponentene 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) og glycidol samt frie fettsyrer. Studier viser at 3-MCPD kan gi negative virkninger på nyrer og mannlige reproduksjonsorganer. 3-MCPD er knyttet til genotoksistet og er vist seg å være kreftfremkallende. I 2016 ble akseptabelt daglig inntak av 3-MCPD (inkl. estere) redusert av EFSA, fra 2 til 0,8 µg/kg kroppsmasse. Glycidol er av EFSA funnet å være genotoksisk og kreftfremkallende og det er derfor fastsatt grenseverdier for disse i visse konsumprodukter. 2-MCPD er ennå ikke kartlagt godt nok til at EFSA kan gjøre en vurdering og videre studier er anbefalt.

Regelverk i Norge og EU

Innhold av 2- og 3-MCPD og glycidylestere må dokumenteres, for å vise at produktene er under grenseverdiene som er satt for visse konsumprodukter. I september 2020 implementerte Europakommisjonen maksnivåer for 3-MCPD, 3-MCPD-estere, glycidol og glycidylestere i visse næringsmidler. Disse næringsmidlene er vegetabilske oljer og fett, fiskeoljer og oljer fra andre marine organismer, spiselige oljer til babymat og prosessert cerealbasert babymat, morsmelkerstatninger og næringsmidler for medisinsk formål. Se «Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler» for detaljert beskrivelse av hvilke næringsmidler som har grenseverdier for innhold av 3-MCPD estere inkl. fritt 3-MCPD.

Som det fremgår av forskriften så er det kun et begrenset utvalg av produkter som er innbefattet av regelverket.

Analyser

Eurofins Food & Feed Testing Norway har flere analysepakker for MCPD og glycidol. I fett og oljer analyseres 3-MCPD og MCPD-estere i samme analyse. For andre næringsmidler avhenger analysen av fettinnhold. Næringsmidler med fettinnhold over 1% analyseres separat for hhv. 3-MCPD og 3-MCPD estere. Det er viktig, ved bestilling av analyse, at laboratoriet får beskjed om hva dere behøver til deres produkter ved MCPD-analyser. Dette betyr at man må gjøre en vurdering av hvert enkelt produkt om det faller inn under regelverket som trenger analyse av fritt 3-MCPD i tillegg til 3-MCPS-estere og glycidol, eller andre krav i kvalitetssystemet.

Referanser