JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Mikrobiologi >> Muggsopp i tørkede frukter

Muggsopp i tørkede frukter

Sidebar Image

Muggsopper finnes overalt i miljøet og kan under visse forhold danne mykotoksiner under vekst. Det finnes ulike varianter av mykotoksiner. For å unngå vekst av muggsopp og produksjon av mykotoksiner i matvarer er det viktig å lagre og behandle produkter hensiktsmessig. Selv om tørkede frukter har lav vannaktivitet og dermed ikke støtter vekst av bakterier, vil muggsopp kunne vokse her.

Muggsopp i tørkede frukter

Muggsopp er en del av nedbrytningsorganismene i naturen og finnes overalt i miljøet. Mange muggsopp produserer giftstoffer dvs. mykotoksiner. Mykotoksiner kan dannes når muggsopp vokser på ulike overflater deriblant mat. Det finnes flere hundre ulike mykotoksiner og de fleste er giftige for mennesker. Varmebehandling dreper de fleste muggsopp-artene men er det først dannet mykotoksiner i et produkt, er det vanskelig å inaktivere disse med varme. For mykotoksiner som er dannet i tørkede fruktprodukter, er det uansett ikke noe varmebehandlingstrinn før produktet blir spist.

For enkelte av mykotoksinene er det satt grenseverdier for hvor mye som tillates i mat og fôr. Myndighetene fører tilsyn med utsatte matvarer for å sikre at mykotoksiner ikke forekommer i mengder som kan skade folkehelsen. Det forekommer at produkter trekkes tilbake fra markedet på grunn av for høye mengder mykotoksiner. Grenseverdier for aflatoksiner overskrides hyppigst i importerte produkter (nøtter, fiken, krydder og basmati-ris). Aflatoksiner er mykotoksiner som produseres av visse Aspergillus-arter. Aflatoksiner kan dannes i ulike produkter blant annet i nøtter, mais, krydder, fiken og annen tørket frukt. Det er etablert risikobasert stikkprøvekontroll for importerte produkter som kan inneholde aflatoksiner slik som paranøtter, pistasjnøtter, peanøtter og tørkede fiken. Aflatoksin er et mutagent og kreftfremkallende stoff.

Okratoksin A (OTA) produseres av muggsoppene Penicillium- og Aspergillusarter og påvises ofte i tørkede frukter, druesaft, øl og kaffe. Mattilsynet sitt overvåkingsprogram for mykotoksin i næringsmiddel viser at mengden okratoksin A i rosiner som regel er godt under grenseverdien, men det oppfordres til at barn under 3 år begrenser inntaket av rosiner grunnet lave verdier av Okratoksin A i produktene. Det påvises lave verdier av OTA i en rekke matvarer uten at det er helseskadelig – det er ved høye inntak over tid at giftstoffet kan ha påvirkning på helsen. Toksinet er skadelig for nyrer og lever, kan også skade foster og har immun-suppressiv effekt.

Analyser

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS kan tilby analyse av alle de vanligste mykotoksinene, enten enkeltvis eller i pakker tilpasset ulike produkter. Vi har høy kompetanse innen dette området, og kan gi råd om hvilke toksiner som bør analyseres i ulike produkter.

Referanser