JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> Alkaloider

Alkaloider

Sidebar Image

Sammendrag 

Alkaloider er en gruppe toksiner som kan være til stede i planter som benyttes i næringsmidler. Alkaloidforgiftning kan gi både akutte og langtidsvirkende effekter ved inntak, og derfor er disse stoffene uønsket å ha i næringsmidler. 

Hva er alkaloider? 

Plantealkaloider er en gruppe kjemiske stoffer som har felles grunnstruktur (en organisk basisk forbindelse med minst ett nitrogenatom), og finnes naturlig i en rekke forskjellige planter. Funksjonen til alkaloider i planter er ikke fullt ut forstått, men det antas å være en naturlig forsvarsmekanisme for plantene, i form av at de kan ha effekt mot fiender som insekter og planteetere. De fungerer som plantens eget plantevernmiddel.   

Et fellestrekk for plantealkaloider er at de ofte har nevroaktive egenskaper og kan være potente bioaktive. Imidlertid finnes det også en rekke andre alkaloider som påvirker metabolisme på andre måter, og noen benyttes også innen medisinens verden.  Eksempler på kjente alkaloider er: koffein, nikotin, morfin, kodein, kokain, atropin, skopolamin og solanin. Over 12 000 ulike varianter av alkaloider er så langt kartlagt. Alkaloider kan både være farlige og ha positive effekter avhengig av kilde, molekylstruktur, dose og eksponeringstid. Sett fra et næringsmiddelsynspunkt er det ikke ønskelig at maten vi spiser inneholder alkaloider. 

Noen planter som benyttes som næringsmidler produserer alkaloide toksiner, som er skadelige for oss mennesker i form av akutte forgiftninger og langtidseffekter. Det kan også komme inn alkaloider fra ville planter og ugress som ikke er ment å skulle være der. Dersom giftig ugress vokser i eller ved åkeren og følger med under innhøstingen av matplantene, kan det føre til at plantetoksinene havner i maten vår. 

Planter fra Solanaceae-familien (søtvierslekten), for eksempel potet, kan inneholde flere typer alkaloider.  To av disse alkaloidene solanin og chakonin finnes i hele potetplanten. For høyt innhold av disse stoffene i poteten kan gi en uønsket bittersmak og kan være toksisk. Innholdet av solanin og chakonin øker betraktelig hvis poteten stresses i form av dagslys og fysiske skader. Imidlertid kan også kunstig lys fremskynde dannelsen av alkaloider i potet, og det er derfor viktig at poteter oppbevares mørkt. Typisk lyseffekt på potet er at den blir grønn, selv om dette ikke i seg selv har noe med alkaloider å gjøre, grønnfargen skyldes dannelse av klorofyll. Men grønnfargen av potet er en indikasjon på at poteten har blitt utsatt for lys og at det da også kan ha blitt dannet alkaloider.  

Tropane alkaloider 

Tropane alkaloider er en type alkaloider som syntetiseres fra aminosyren ornitin. De finnes typisk hos søtvierfamilien (potet, tomat etc), bulmeurt, kokaplanten og i store mengder i ugressfrø fra planter i eks piggepleslekten. Avlinger kan bli forurenset med disse ugressfrøene ved innhøsting, og kan derfor være et problem i korn- og frøbasert mat hvor frøene likner på kornarten og er vanskelig å sortere ut. 

Tropane alkalodier kan gi effekter på blant annet spytt- og svetteproduksjon, hjerterytme og produksjon av magesyre. Inntak av større mengder av enkelte av alkaloidene kan være dødelig.  

Pyrrolizidinalkaloider (PA)  

Det er kjennskap til om lag 600 ulike pyrrolizidinalkaloider i planter. Pyrrolizidinalkaloider finnes ofte i ugress i tropiske og sub-tropiske strøk. 

Pyrrolizidinalkaloider kan opptre i to former; som tertiære pyrrolizidinalkaloider eller i oksiderte form som pyrrolizidin-N-oxider (NO).  Ugressartene som produserer pyrrolizidinalkaloidene vokser hyppigst i tropiske og sub-tropiske strøk og kan derfor være et problem i for eksempel te og urtete fra slike strøk. Dersom PA-produserende ugress vokser i te/urte-plantasjen, kan plantedeler fra ugresset følge med ved innhøsting og gi et høyt innhold av pyrrolizidinalkaloider i ferdig produkt.  

Mattilsynet gjennomførte i 2021 tilsyn med nivået av pyrrolizidinalkaloider i urtete. Det ble tatt prøver av 20 urteteer av typene rooiboste, peppermintete med lakris, kamillete og ammete. Ammete er beregnet på ammende kvinner, og det er muligheter for at PA kan overføres til spedbarnet ved diing. Grenseverdiene for urtete av rooibos, kamille, peppermynte og blandinger som utelukkende består av disse tørkede urtene har en grense på 400 µg/kg1. Det er ikke egen grense for amme-te, derfor vil denne grensen avhenge av hvilke urter som er innblandet (EU 2021/20). 
I 13 av 20 urtete prøver analysert ble det påvist pyrrolizidinalkaloider, men kun én prøve hadde nivå over grenseverdien som ble fastsatt 1. juli 2022.  

Risikoprodukter 

Tropane alkaloider finnes særlig i store mengder i frø av ugress i piggepleslekten (Datura), og piggeplefrøene er små og vanskelige å fjerne, særskilt i avlinger som selv består av små frø/korn, slik som hirse, durra og bokhvete, samt mais.  

Tropane alkaloider som hyoscyamin og skopolamin, som ble vurdert av EFSA i 2013, kan gi effekter på blant annet spytt- og svetteproduksjon, hjerterytme og produksjon av magesyre.  

Pyrrolizidinalkaloider kan være skadelig for leveren, lungene og er kreftfremkallende ved inntak over tid via en gentoksisk mekanisme (skader DNA). De kan antagelig også være fosterskadelige. Pyrrolizidinalkaloider kan dermed utgjøre en helsefare for voksne og barn, særlig ved inntak over lengre tid.  

Hvordan forebygge? 

Dersom det benyttes vegetabiler som kan inneholde alkaloider i produksjon av næringsmidler, er det viktig å utføre en god fareanalyse og implementere planer for testing av produktene hvis risikoen for funn av faren er til stede.  

Regelverk i Norge og EU 

I Norge er alkaloider regulert igjennom “Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler” og grenseverdiene er gitt i vedlegget til forskriften. Denne forskriften er en implementering av den europeiske forskriften “(EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs”. Denne forskriften blir oppdatert ofte, og det er viktig å følge med på de siste oppdateringene (konsolidert versjon).  

Tilbakekallinger – alkaloider (oversikt 2021 og 2022) 

I løpet av de første ni første månedene i 2022 er det i EUs Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) registrert 26 saker som omhandler alkaloider (mot 24 saker i 2021). I matportalen er det registret 2 tilbaketrekkinger (mot 0 saker i 2021) av ulike matvarer som omhandler tilstedeværelse av alkaloider.

I Feras HorizonScan database har det blitt registert over 194 saker om produkter med tilstedeværelse av alkaloider i løpet av 2022 (i hele 2021 var det registrert i 53 saker om alkaloider). I 2022 er det rapportert om flest tilbakekallinger i Frankrike (22%), etterfulgt av Belgia (12 %), Tyskland (11 %) og Luxembourg (10%). Det var flest saker knyttet til cerealer, fulgt av krydder og urter.  

Analyser / Hva kan vi tilby 

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS er et akkreditert laboratorium som tilbyr analyser av flere ulike alkaloider i ulike næringsmidler. Ta kontakt for mer informasjon eller for å bestille analyser.   

Referanser 

Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler - Lovdata 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02006R1881-20220701  

OK-rapport 2021 Plantetoksiner i næringsmidler (mattilsynet.no) 

New maximum pyrrolizidine alkaloid levels in supplements to come into force this month (nutraingredients.com) 

Funn av naturlige plantegifter i urtete | Mattilsynet (ntb.no) 

Plantegifter | Biologiske gifter | Uønskede stoffer i mat | matportalen.no - Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter 

https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/a/alkaloid.html 

Funn av naturlige plantegifter i urtete | Tilsynsresultater | Verktøy | matportalen.no - Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter