Fareanalyse - HACCP
Hva er en fareanalyse?
Fareanalysen er en metode som benyttes for å finne ut hvilke farer det er særlig viktig å ha kontroll med i forbindelse med produksjon av næringsmidler. HACCP står for Hazard analysis and critical control points som oversatt til norsk er "Fareanalyse og kritiske styringspunkt".
Det er et krav at alle som produserer mat gjør en vurdering av aktuelle farer i sin bedrift. I fareanalysen skal det foretas en vurdering av farer knyttet til produksjonen og finne ut hvilke tiltak som skal igangsettes for å kontrollere farene.
HACCP-arbeidet fører til et dokument, selve fareanalysen, som jevnlig skal revideres og oppdateres. Det er viktig at fareanalysen er et levende verktøy som brukes aktivt i den daglige driften. I arbeidet med HACCP er det en del forarbeid før man kan begynne på de 7 HACCP-prinsippene. Grunnforutsetninger kan defineres som alle rutiner som legger grunnlaget for god hygiene og produksjon av trygg mat.
Hvordan kan vi bistå?
Våre konsulenter har lang erfaring med HACCP. Vi bistår våre kunder med opplæring i HACCP, oppsett og gjennomgang av fareanalysen, og vi kan bistå med rådgivning på veien fra HACCP til prøvetakingsplan.
Vi tilbyr:
- Bedriftsinterne kurs om HACCP - det kurset vi holder mest for kunder er nettopp kurs om HACCP
- Oppsett av en fareanalyse, hvor vi sammen med kunde gjennomgår flytskjema, prosesstrinnene, avdekker farer og utfører risikovurdering og identifiserer potensielle kritiske styringspunkt
- Gjennomgang av fareanalyse og hjelp til oppdatering
Kontakt
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, for å avdekke ditt behov slik at vi kan finne ut hvordan vi kan bistå deg på best mulig måte.
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
Tel: 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com
E-læringskurs i HACCP
Mer informasjon om HACCP
- Lovverket definerer kravet til fareanalyse, og står beskrevet i Næringsmiddelhygieneforskriften
- Mattilsynet sine sider, der de både har egne saker om HACCP, i tillegg til en veileder som heter "Rutiner for trygg mat - en innføring i internkontroll og HACCP".
- HACCP-prinsippene baserer seg på Codex alimentarius' "General principles of food hygiene", hvor hele grunnlaget for HACCP står beskrevet, samt de 7 trinnene i HACCP.
- De ulike mattrygghetsstandardene har også krav knyttet til HACCP for bedrifter som skal sertifisere seg eller er sertifiserte, slik som BRCGS, FSSC22 000, IFS og SQF.