JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Havbruk >> Tang og tare

Tang og tare

Sidebar Image

Tang og tare har i de senere årene dukket opp som nye næringer i Norge. Tang- og tareprodukter har mange bruksmuligheter inn imot næringsmiddelindustri så vel som kjemisk industri, både som uforedlet vare og som ingredienser og spesialkjemikalier i ulike produkter.

Hva er tang og tare?

Tang og tare er makroalger. Makroalger deles inn i tre grupper:

  • Brunalger (Phaeophyceae), denne gruppen inkluderer det vi i dagligtalen kaller tang og tare
  • Grønnalger (Chlorophyceae)
  • Rødalger (Rhodophyceae)

Tang tilhører stort sett ordenen Fucales og kjennetegnes ved at de vokser høyt i fjæra og har mange forgreininger. Eksempler er grisetang, sauetang og blæretang. Som navnene sier, har grisetang og sauetang historisk vært benyttet som tilleggsfôr under vanskelige tider. Tang har også vært brukt som mineraltilskudd i form av ulike typer tangmel.

Tare tilhører ordenen Laminarales. Eksempler er for eksempel stortare, fingertare og butare. Butare har tynnere cellevegger og kan derfor benyttes direkte til næringsmidler. Stortare brukes mest til industriell produksjon av for eksempel alginat eller andre spesialkjemikalier.

Økende aktualitet med mangfoldige bruksområder

Tang- og tareprodukter har i de siste årene fanget stigende interesse og det er stor aktivitet på området. Det mest kjente produktet av tang og tare er alginat. Alginat brukes mye i ulike industrier og i matvareindustrien som et fortyknings-eller stabiliseringsmiddel. Produktet er også ettertraktet innen kosmetikk og legemiddelfremstilling 1. Tang og tare har også økende aktualitet som fôrråvare.

I dag er tang og tare til industrielt bruk enten mekanisk villhøstet, trålet, eller dyrket ved utsett av stiklinger som siden høstes. I Norge er det hovedsakelig brunalger som høstes eller dyrkes. Disse tareartene sies imidlertid å ha høyest innhold av ulike stoffer som i store mengder kan være begrensende for deres bruk, som for eksempel arsen, kadmium og jod.

Næringsinnhold

Tang og tare inneholder i utgangspunktet lite næringsstoffer som gir energi til kroppen. Mesteparten av byggesteinene i tang og tare består av ulike polysakkarider som i utgangspunktet har lav fordøyelighet for mennesker. Proteininnholdet er også forholdsvis lavt, men makroalgene er rike på mineraler og enkelte vitaminer som B12. Tang og tare er rik på kostfiber, noe som ofte er en mangel i dagens kosthold.

Mineraler, tungmetaller og uønskede stoffer

Tang og tare har spesielle egenskaper, som gjør at de samler opp og akkumulerer forbindelser fra sjøvannet. Det er spesielt mineralene jod, selen og ulike tungmetaller det er søkelys på. Ubearbeidede produkter kan inneholde uønskede høye mengder av disse stoffene. I 2021 ble norske tareprodukter trukket fra det europeiske markedet på grunn av for høyt jodinnhold.

Generelt har brunalge de høyeste innholdene. Innholdet av stoffene varierer mellom voksested, årstid/sesong og art.

Lovgivning

Tang og tareprodukter kan avhengig av håndtering, prosessering og logistikk bli infisert av ulike mikroorganismer. På verdensmarkedet trekkes det årlig tilbake produkter på grunn av uønsket mikrobiologisk aktivitet av ulik alvorlighetsgrad.

Innhold av tungmetaller er nøye regulert og kontrollert for dyrefôr  (forskrift om fôrvarer) og for næringsmidler (forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler) I fôr har innhold av jod og selen en lovfestet øvre grenseverdi og omtales som tilsetningsstoff (Reg (EU) nr 1881/2003). I tillegg har nye miljøgifter kommet på kontrollisten for næringsmiddel, som f eks PFAS, per- og polyfluorerte alkyl substanser, som er av særlig interesse for sjømat generelt.

Allergener

I naturen er tang og tare er tilholdssted for en rekke dyr. Det kan være fiskelarver, rogn, ulike krepsdyr og mosdyr. Tang og tare i seg selv er ikke et allergen, men fisk, kreps og mosdyr, som følger med innhøstingen, kan ha uheldig allergen-effekt hos følsomme konsumenter Det er derfor viktig at man er klar over farene ved allergener og at tareprodukter på markedet blir korrekt merket.

Les mer om allergener og merking

Analyser

Tang og tareprodukter er utfordrende å analysere, på grunn av sin komplekse struktur. Karbohydratpolymerene kan være vidt sammensatt og monomerene kan ha ulike bindinger. Likeledes kan innhold av NO2, som algene bruker som energilager, av og til tolkes som protein-nitrogen. Avhengig av hvor tang og tare høstes kan innholdet av tungmetaller variere, noe man må tenke på ved salg til humant konsum eller som fôrtilsetning.

Det er ulike krav til deklarasjonspliktig informasjon ut fra om produktet skal brukes som næringsmiddel eller til dyrefôr. Som næringsmiddel er det lovfestet informasjon som skal medfølge varen som omsettes, mens for dyrefôr er det ulike krav dersom varen skal brukes som fôrråvare eller ingrediens i en fôrblanding. Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr ferdige pakker som omfatter de ulike scenarioene for produktet.

Utvidede laboratorieanalyser av tang- og tareprodukter benyttes for å  for å kartlegge nye bruksområder, samt for å forstå produktets egenskaper bedre. Vi utfører ulike karakteriseringer av for eksempel protein, karbohydrater, vitaminer og mineraler, og utfører også analyser av ulike miljøgifter.

Gjennom vårt laboratorienettverk har vi tilgang på flere kompetansesentre, som arbeider fokusert med spesifikke aspekter av vår analyseportefølje. Spesielt interessant er vårt kompetansesenter for karbohydrater (Nederland) og uønskede stoffer (Tyskland og Nederland).

Ved å ha dedikerte fokus-laboratorier, er vi sikret å alltid være i forkant av utvikling av ny metodikk. Kundens verdi er å ha tilgang til høyt kompetent personell innen sine fagfelt, som kan veilede og skreddersy utredninger og prosjekter.

Denne veilederen er et verktøy både for deg som produserer og omsetter tang og tare som mat, og for deg som planlegger å starte opp slik produksjon.

Det er ulike krav til deklarasjonspliktig informasjon ut fra om produktet skal brukes som næringsmiddel eller til dyrefôr. Som næringsmiddel er det lovfestet informasjon som skal medfølge varen som omsettes, mens for dyrefôr er det ulike krav dersom varen skal brukes som fôrråvare eller ingrediens i en fôrblanding. Eurofins Food & Feed Testing Norway AS har allerede gjort denne vurderingen for produsenten og tilbyr ferdige pakker som omfatter de ulike scenarioene for produktet.

Referanser

Havforskningsinstituttet: Makroalger (eller "tang og tare")

Mattilsynet: Håndtering av høyt jodnivå i enkelte tang- og tareprodukter

Mattilsynet: Er det trygt å spise tang og tare?

RASFF: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/473102

Veileder om produksjon og omsetning av tang og tare som mat | Mattilsynet