JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Rådgivning >> Trygg mat-kultur

Trygg mat-kultur / Næringsmiddeltrygghetskultur

Sidebar Image

Hva er trygg matkultur?

Trygg matkultur handler om hvordan alle ansatte (ledere, administrasjon, operatører, osv) i en næringsmiddelbedrift tenker om trygg matkultur, hvprdan de ansvarliggjøres og hvilke holdninger de ansatte har og hvordan de forholder seg til deres daglige jobb for å forsikre seg at all mat som produseres er trygg. En positiv trygg matkultur kan bidra til å redusere risikoen for matbårne sykdommer, tilbaketrekkinger og farer knyttet til utrygg mat.

Global Food Safety Initiative (GFSI) har definert trygg matkultur som følgende:
«A food safety culture as the shared values, beliefs and norms that affect mind-set and behaviour toward food safety in, across and throughout an organization».    

Lovverk og standarder

Trygg matkultur, eller næringsmiddeltrygghetskultur (begrepet som er definert i lovverket), ble tatt inn i næringsmiddelhygieneforskriften i 2021 (Vedlegg II, kapittel XI), hvor det blant annet er spesifikke krav om forpliktelser fra driftsansvarlige, ledelsen og alle ansatte. Det er fokus på forpliktelse, lederskap, kommunikasjon og kunnskap. Alle ansatte skal involveres i bedriftens arbeid. Dette er en videreføring av det som allerede var introdusert i Codex.

GFSI lanserte i 2018 krav og en veileder om trygg matkultur. Utvikling, implementering og forbedring av en positiv trygg matkultur har siden blitt tatt inn i de GFSI-anerkjente standardene som blant annet BRCGS og FSSC22000 og er nå et krav i disse. FSSC22000 har lansert en egen veileder som knytter kravene i GFSI opp mot punktene i ISO22000 i henhold til kommunikasjon, opplæring, tilbakemeldinger og målinger.

I BRC er dette tatt inn i kapittel 1 – Ledelsens forpliktelse, som er et ufravikelig punkt i standarden hvor det står at bedriften skal ha en positiv trygg matkultur. Det er et krav om at bedriften skal utvikle og implementere en tydelig plan/program for å utvikle og forbedre trygg matkultur.

Kravene til trygg matkultur er ytterligere forsterket i versjon 9 av BRCGS og versjon 6 av FSSC22000.   

Plan/program for trygg matkultur

En plan/program for trygg matkultur skal inneholde flere punkter, som minimum setter GFSI følgende krav:

  • En klar og åpen kommunikasjon om mattrygghet (Produkttrygghet)
  • Opplæring med fokus på å skape en positiv adferd rundt trygg mat
  • Tilbakemelding fra ansatte som kan brukes til å forbedre trygg mat arbeidet.
  • Ytelsesmåling på produktsikkerhet, ekthet, lovlighet og kvalitetsrelaterte aktiviteter som skal være med på å hjelpe hvordan man skal kunne arbeide med å kontinuerlig forbedre trygg matkultur i bedriften.

For BRC ligger også et tilleggskrav om at den skal inneholde betraktninger om atferdsendringer som kreves for å opprettholde og forbedre mattrygghet (produkttrygghet).   

Verktøy

Det finnes flere verktøy for å forbedre trygg matkultur. Dette kan være å øke fokus fra ledergruppen, skape forventninger, etablere fokusområder, opprette et eget opplæringsprogram, styrke den interne kompetansen.

Det er viktig at planen/programmet for trygg matkultur holdes vedlike og kontinuerlig oppdateres med mål, delmål og tydelige tidsfrister med ansvarlige for gjennomføringen.

Ønsker du å lære mer om trygg matkultur, få inspirasjon og råd og verktøy som du kan bruke i din bedrift til å måle trygg matkultur?

Ta kontakt for tilbud på bedriftstilpasset kurs!

Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com

Kilder

https://www.fssc.com/wp-content/uploads/2020/11/FSSC-22000-Guidance-Document-Food-Safety-Culture-_Version-5.1.pdf

https://mygfsi.com/wp-content/uploads/2019/09/GFSI-Food-Safety-Culture-Full.pdf

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-12-22-1623/

https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXC%2B1-1969%252FCXC_001e.pdf