JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Etylenoksid

Etylenoksid – mange tilbakekallinger i det europeiske markedet

Sidebar Image

Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke er tillatt i mat og fôr, fordi stoffet kan gi økt risiko for alvorlige helseskader. I EU/EØS er bruk av etylenoksid forbudt, og det er satt lav grenseverdi (0,05 mg/kg) for å sikre at stoffet ikke finnes i mat som omsettes. Råvarer med etylenoksid er ulovlig å bruke selv i små mengder. Siden høsten 2020 er det gjennomført nesten 1700 tilbakekallinger verden over pga etylenoksid.

Det er siden høsten 2020 påvist etylenoksid i flere ulike varer, både i Europa og Norge, og funnene har til dels vært langt over grenseverdien. Den første varegruppen det ble gjort funn i, var sesamfrø fra India. På grunnlag av dette, opplyser Mattilsynet om virksomhetenes plikt etter Matlovsforskriften art. 19 til å kunne fremlegge sporbar dokumentasjon på at sesamfrøene og andre utsatte råvarer ikke inneholder etylenoksid.

Siden høsten 2020 er det gjennomført nesten 1700 tilbakekallinger verden over pga etylenoksid. Produker som tilbakekalles er i tillegg til sesamfrø og sesamolje, brød, brødvarer, kaker og kjeks, frokostblandinger, snacks og sjokolade, fôrvarer og petfood, pasta og nudler. De siste 2 mnd har det vært en økende trend med funn i krydder.

Eurofins tilbyr analyse av etylenoksid i mange ulike prøvetyper, ikke bare i sesamfrø, og vi oppfordrer våre kunder til å ta kontakt via mat@eurofins.no hvis dette er analyser dere ønsker.