JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Høyere risiko for matsvindel

Pandemien har medført til forstyrrelser i forsyningskjeder som igjen har medført høyere risiko for matsvindel

Sidebar Image

Flere rapporter inkludert Europol (Viral marketing. Counterfeits, substandard goods and intellectual property crime in the COVID-19 pandemic) viser til økt risiko for matsvindelforsøk i matvarekjeden. Ulike smitteverntiltak som er implementert i verden har medført til at matvarekjeden har blitt forstyrret ved enten mangel eller overflod av enkelte råvarer.

Noen land har innført restriksjoner på eksport av enkelte råvarer som igjen kan påvirke de globale forsyningslagrene. Artikkel fra K. Everstine, «COVID-19 and Food Fraud Risk», forklarer enkelt hvordan økt risiko for matsvindel henger sammen med pandemien og dets påvirkning av matvarekjeden.

I tråd med smitteverntiltak er det også redusert antall fysiske revisjoner hos produsenter, som kan medføre til økt mulighet for matsvindel for å øke marginer. Det har vært nedstengning i de fleste land noe som også har medført til økonomiske utfordringer for mange og som igjen vil gi økt motivasjon til matsvindel for økt profitt.

Det er viktig å benytte seg av andre verktøy enn fysiske revisjoner o.l. når smitteverntiltak fortsatt er gjeldende. Flere bedrifter og eksperter anbefaler bl.a.

  • Gjennomgå din sårbarhetsanalyse for de parametere som kan ha endret seg dette halvåret, eks. nye leverandører, endret forsyningskjede, økonomisk krise for leverandøren, økonomisk krise for opprinnelsesland, etc.
  • Gjennomgå og implementer oppdatert analyseplan etter oppdatert sårbarhetsvurdering
  • I pandemien og krise er det viktig å opprettholde kvalitetsprosesser og prosedyrer som vanlig, så langt det lar seg gjøre.

Trenger du råd og veiledning for å komme i gang med sårbarhetsvurdering eller oppdatering av analyseplan, så er det bare å ta kontakt med oss på mat@eurofins.no

Høsten 2018 var Eurofins pådriver for å etablere et nettverks i forbindelse med forebygging av matsvindel, les mer om nettverket og hvordan du kan melde deg inn her