JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Kvantitativ Campylobacter spp

Kvantitativ Campylobacter spp

Sidebar Image

Hvem skal oppfylle prosesshygienekravet og hvordan?

  • De slakteriene som slakter kylling, uansett slaktealder på slaktekyllingen.

Dere skal etablere rutiner for prøvetaking og analyse av Campylobacter spp. Hver uke dere slakter skal dere ta minst 5 halsskinnsprøver fra hele og avkjølte skrotter. Dagene prøvene tas ut på bør variere fra uke til uke.

I løpet av 10 uker skal dere ha tatt til sammen minst 50 prøver. Det er et minimumskrav. Det betyr at dere skal vurdere om 5 prøver i uken er tilstrekkelig eller om dere må ta ytterligere prøver for å ha kontroll på den mikrobiologiske faren Campylobacter spp.

Dersom dere finner Campylobacter spp. over grenseverdien på 1 000 kde/g, på over 15 av de 50 prøvene, skal dere iverksette nødvendige tiltak.

Før dere starter prøvetaking skal dere ha etablert nødvendige rutiner for når dere skal sette inn tiltak og hvilke tiltak som kan være aktuelle. Husk at dere i tillegg skal etablere rutiner for å håndtere analyseresultater og følge opp trender over tid.

  • Det er gitt unntak fra kravet om prøvetaking for slaktekyllinger som er med i Handlingsplan mot Campylobacter spp. hos slaktekylling.

Kilde: Mattilsynet

Prosesshygienekriterium for analyse av Campylobacter spp. i skrotter av broilere finner dere i næringsmiddelhygieneforskriften, jf. forordning (EU) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier, vedlegg I, kapittel 2 og 3.

Kontakt oss på mat@eurofins.no for mer informasjon.