Mangel på italiensk og gresk olivenolje
Det er kommet mange varsler om redusert tilgang på italiensk og gresk olivenolje. Har du behov for å verifisere ektheten på dine olivenoljeleveranser?
Innhøstingen 2018 for olivenoljeproduksjon fra Italia, Hellas og Portugal er estimert til å ha en nedgang på henholdsvis 57%, 35% og 15%. Utfordrende klimaforhold og sykdommer på trærne er årsaker til nedgangen.
I tillegg rapporteres det om at det mest sannsynlig allerede er 35.000 tonn stjålet syrisk olivenolje i det europeiske markedet som har kommet via Tyrkia til Spania.
Vi anbefaler i første omgang å ha sensorisk vurdering av produktet. Den sensoriske vurdering vil bli gjort av en sensorisk lab som er godkjent av Olive Oil Association.
Viser vurderingen avvik på olivenoljekvaliteten i forhold til hva den er merket som, er anbefalingen å utføre kjemiske analyser for å bekrefte avviket. Da er fettsyreprofil og K-verdi de neste analysene.
Prisen på sensorisk analyse er 7 500 NOK eks. mva. per prøve. Vi må motta minimum to uåpnede flasker for å sende til lab for å få utført analysen.
Har du spørsmål med hensyn til analyser på olivenolje, kontakt oss på mat@eurofins.no.
Det er også mulighet for å abonnere på Nyhetsbrev om Matsvindel & Forebygging. Det koster 4 500,- NOK eks. mva. for ett år, og det blir utstedt cirka 10 brev i året.