JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Mangel på italiensk og gresk olivenolje

Mangel på italiensk og gresk olivenolje

Sidebar Image

Det er kommet mange varsler om redusert tilgang på italiensk og gresk olivenolje. Har du behov for å verifisere ektheten på dine olivenoljeleveranser?

Innhøstingen 2018 for olivenoljeproduksjon fra Italia, Hellas og Portugal er estimert til å ha en nedgang på henholdsvis 57%, 35% og 15%. Utfordrende klimaforhold og sykdommer på trærne er årsaker til nedgangen.

I tillegg rapporteres det om at det mest sannsynlig allerede er 35.000 tonn stjålet syrisk olivenolje i det europeiske markedet som har kommet via Tyrkia til Spania.

Vi anbefaler i første omgang å ha sensorisk vurdering av produktet. Den sensoriske vurdering vil bli gjort av en sensorisk lab som er godkjent av Olive Oil Association.

Viser vurderingen avvik på olivenoljekvaliteten i forhold til hva den er merket som, er anbefalingen å utføre kjemiske analyser for å bekrefte avviket. Da er fettsyreprofil og K-verdi de neste analysene.

Prisen på sensorisk analyse er 7 500 NOK eks. mva. per prøve. Vi må motta minimum to uåpnede flasker for å sende til lab for å få utført analysen.

Har du spørsmål med hensyn til analyser på olivenolje, kontakt oss på mat@eurofins.no.

Det er også mulighet for å abonnere på Nyhetsbrev om Matsvindel & Forebygging. Det koster 4 500,- NOK eks. mva. for ett år, og det blir utstedt cirka 10 brev i året.