JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Matsvinn

Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030

Sidebar Image

Matsvinnutvalget overleverte nylig sin rapport om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, inkludert forslag til ny matkastelovgivning. Rapporten, mottatt av klima- og miljøministeren og landbruks- og matministeren, understreker behovet for helhetlige tiltak på tvers av verdikjeden. Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn har allerede bidratt til 10 prosent reduksjon mellom 2015 og 2020. Utvalget, med representanter fra ulike sektorer, foreslår regulatoriske grep og vektlegger betydningen av å involvere alle ledd i arbeidet mot matsvinn.

Kasting av mat på grunn av utgått holdbarhet er en hovedårsak til matsvinn

En kartlegging indikerer at en av hovedårsakene til matkasting i hele verdikjeden er fordi maten har gått ut på dato (Ana Carvajal et al., 2021; Stensgård et al., 2022). Matsvinnutvalget påpeker at det er flere underliggende årsaker til at varer når utløpsdato før de blir solgt eller spist. Utvalget argumenterer for behovet for å gjennomgå praksiser og reguleringer for å sikre optimal holdbarhet for ulike matvarer. Videre understreker de betydningen av klar merking og informasjon på emballasje for å gi forbrukerne nødvendig kunnskap.

Det er nødvendig å undersøke praksisen for å fastsette holdbarhet i matindustrien, inkludert type merking og antall dager som angis. For øyeblikket er "best før"-merking vanlig for meierivarer, egg, ost, enkelte kjøttvarer og noen fiskeprodukter. Det antydes at det er et potensial for å øke forbruket av mat uten å gå på bekostning av mattryggheten, ved å forlenge holdbarhetstiden for varer merket med "best før". Dette inkluderer også å overføre flere produkter fra "siste forbruksdag" til "best før" ved korrekt oppbevaring. Før man gjør slike tiltak er det særs viktig at man har utført en risikovurdering, inkludert en vurdering av mikrobiologiske farer, type produksjon og tiltenkt bruk for egne produkter.

Matindustrien må ha et bevisst forhold til egne produkters holdbarhet

For å redusere matsvinn, blir det viktig at matindustrien har et bevisst forhold til egne produkters holdbarhet og hvilken kategori de faller inn under når det gjelder holdbarhetsmerking. Tiltaksforslag fra Matsvinnutvalgets rapport er at «bedrifter i sjømat- og matindustrien gjennomgår sin praksis for fastsettelse av holdbarhet for å sikre riktig type merking og antall dagers holdbarhet» (Tiltak 6.1).

En forutsetning for at matindustrien skal være i stand til å vurdere holdbarhet på egne produkter er kunnskap rundt fastsettelse av holdbarhet og hvordan man setter opp et godt holdbarhetsforsøk.

Begrenset tilgang til ressurser og betydelig variasjon i bedrifters systemer for å teste holdbarheten, skaper utfordringer for å optimalt fastsette holdbarhetsdatoer med tanke på å maksimere både kvalitet og holdbarhet. Av denne grunn er det nødvendig med veiledning. Tiltaksforslag fra Matsvinnutvalgets rapport er at Mattilsynet utvikler en veileder for bedriftene, i samsvar med rapporter fra EFSA om fastsettelse av holdbarhetsdato og andre relevante råd. Et slikt arbeid bør gjennomføres i samarbeid med kunnskapsinstitusjoner og andre forskningsmiljøer (tiltak 6.4).

Fastsette holdbarhet

Vi tilbyr oppsett og gjennomføring av holdbarhetsforsøk, tolking av resultater og utarbeidelse av sluttrapport. Vi kan sette opp forslag til analyser, temperatur og tidspunkt for uttak tilpasset ditt produkt.

Ved å kombinere analysesvar med vår fagkunnskap og mange års erfaring, kan vi hjelpe deg med å sette riktig holdbarhetsdato på dine produkter.

Les mer her