JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Ny vurdering av grenseverdi for PFAS

Ny vurdering av grenseverdi for PFAS

Sidebar Image

EFSA har utarbeidet et forslag der risiko for fire PFAS forbindelser vurderes. Forslaget er nå er ute på høring hos medlemslandene.

PFAS finnes blant annet i impregnering av tekstiler, i brannskum, matemballasje, slipp-belegg i kokekar og stekepanner, skismøring og i industriprosesser og forbindelsene forekommer i derfor både mat og drikkevann siden de er tungt nedbrytbare og akkumuleres i næringskjeden.

Næringsmidler kan bli kontaminert via jord der maten dyrkes, høye konsentrasjoner i dyr via fòr og vann, gjennom matemballasje eller produksjonsutstyr som inneholder PFAS. EFSA har identifisert noen spesifikke grupper som er utsatt; drikkevann, fisk, frukt og egg.

EFSA har vurdert det til at alle fire PFAS forbindelsene er farlig for helsen og foreslår å sette en ny øvre grense for tolerabelt inntak, TWI (tolerable weekly intake) på 8 ng/kg.

Det er ikke forbundet noen akutt helsefare, men PFAS forbindelser vil kunne lagres i kroppen. Om det over tid blir akkumulering av forbindelsene i kroppen kan det påvirke helsen Det svenske Livsmedelverket anbefaler kommuner å redusere PFAS mengden drikkevannet, samtidig som EU jobber med å sette grenseverdier for ulike PFAS i drikkevann.

Eurofins kan bistå med analyse av PFAS. Les mer om hva vi kan tilby her 

Ta kontakt med din kjemifood@eurofins.no for mer informasjon.