JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Salmonella i importkjøtt

Forsterket kontroll med Salmonella i importerte kjøttråvarer

Sidebar Image

Grunnet økt påvisning av Salmonella i importkjøtt vil Mattilsynet i tiden frem til 30. juni 2021 føre forsterket kontroll med virksomheter som tar inn kjøtt fra utlandet. Eurofins vil i denne perioden tilrettelegge driften for å imøtekomme bransjen og deres akutte behov for analysetjenester.

Virksomhetene må gjøre en grundig vurdering av sine leverandører og eventuelt iverksette tiltak for å verifisere dokumentasjon som følger med varene inn i henhold til animaliehygieneforskriften jf. forordning (EF) nr. 853/2004 og 1688/2005.

Dersom man ikke har god nok dokumentasjon på leverandøren, bør det tas prøver med utgangspunkt i det omfanget som er nedfelt i animaliehygieneforskriften. Antall prøver beskrives i tabell 1 i forskrift om overvåkning og kontroll med forekomst av Salmonella i ferskt kjøtt.

Prøvene kan tas som samleprøver, det vanlige er da at fem til ti prøver analyseres sammen.

Ifølge Matloven § 6 skal Mattilsynet varsles umiddelbart ved grunn til mistanke om smittsom dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. Forskrift om varsel og melding om sjukdom hos dyr tydeliggjør laboratoriers varslingsplikt i forbindelse med mistanke og påvisning av dyresykdommer og zoonoser.

I henhold til denne forskriften har Eurofins plikt til å varsle ved mistanke/påvist sykdom hos dyr og plikt til å videresende isolater, samt alle relevante opplysninger om prøven, til nasjonalt referanselaboratorium (NRL). Det er svært viktig for en effektiv smittesporing at myndighetene raskt får alle relevante opplysninger om positive prøver. Dette inkluderer informasjon om:

  • Type prøvemateriale
  • Prøvens opprinnelse/opprinnelsesland
  • Produsent/importør
  • Uttakssted (Navn på slakteri eller nedskjæringsbedrift, annen info)
  • Uttaksdato
  • Mottaksdato på laboratoriet
  • Prøvens identitet/Lot/Batch nr
  • Matrix /prøvetype

Vi har, i samarbeid med Norsk Kjøtthandel AS, laget en informasjonsfilm om Salmonella der vi tar for oss generell informasjon om salmonella-bakterien, forekomst i Norge, lovkrav og hva vi gjør når vi får inn en prøve som skal analyseres for salmonella til et av våre laboratorier.

Kontakt oss

Heidi Stenbråten
Key Account Manager
Mikrobiologi, kjøtt, frukt & grønt
+47 945 04 163
Heidi.Stenbraten@ftn.eurofins.com