JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Utbrudd av patogener i melon

Utbrudd av patogener i melon

Sidebar Image

Det er naturlig å tenke at frukt med skall er trygt å spise, men de senere år er det rapportert om flere utbrudd i utlandet forårsaket av melon kontaminert med Salmonella og E. coli. Igjen i år meldes det om Salmonella-utbrudd knyttet til ulike typer meloner, også i Norge og i Norden.

I pågående utbrudd er det rapportert om til sammen 200 tilfeller av Salmonella Braenderup. Funnene er gjort i mer enn ti land, hvorav fem av funnene er gjort i Norge, les mer her. The Food Standards Agency (FSA) melder at det dreier seg om tre typer meloner (honningmelon, cantaloupe og galia) fra Costa Rica, Honduras og Brazil.

All melon skal merkes med opprinnelsesland. Om en melon ikke er merket, bør man ikke spise den.

Melon er en frukt som importeres fra varmere land der det er større forekomst av sykdomsfremkallende bakterier. Melon ligger ofte ute under åpen himmel og fraktes uten emballasje før den tas rett inn til oppdeling og konsum. Skallet på en melon er et perfekt sted for bakterier å feste seg, og kryssforurensning til melonkjøtt er sannsynlig. Melonkjøtt har høyt vann- og sukkerinnhold, samt nær nøytral pH, noe som gjør melonkjøtt til et godt vekstmedium for bakterier. Mattilsynet stiller krav til at detaljister som kutter opp melon skal ha gode hygienerutiner og at ferdigkuttet melon skal lagres ved 4°C eller lavere.